Spaleniny

Připálený hrnec je noční můra, ale nezoufejte. Přímo v kuchyni najdete účinnou pomoc

Připálený hrnec je noční můrou všech hospodyněk. A co si budeme povídat, stane se to jistě každé z nás. Na malou chvíli odběhneme za dítětem či zavolá kamarádka, se kterou jsme se delší dobu neviděly ani neslyšely, a připálený hrnec je okamžitě na světě. Takový připálený hrnec, zvláště pokud se jedná zrovna o ten nejoblíbenější, dokáže způsobit pár vrásek na čele. Při pohledu na černý hrnec ale nemusíte propadat panice, vše lze vyřešit! Napálené nebo napečené dno zvenku i zevnitř lze vyčistit pomoci produktů, které ukrýváme doma ve spíži.

Mohlo by vás zajímat:  Prací prášek i aviváž si snadno vyrobíte doma. Jsou levné a šetrné k pokožce
Zdroj obrázku: Freepik

Hrnec z nerezové oceli

Základem proti každé připálenině je dokonalé odmočení. Hrnec z nerezové oceli se připálí poměrně rychle. Jídlo se v něm přichytává již při vaření. Na druhou stranu se ale jedná o materiál, který vyčistíme nejjednodušším způsobem a nemusíme se bát, že ho poškodíme. Připravte si vodu a kyselinu citronovou. Do hrnce vysypte pytlík kyseliny a zalijte ho vodou, aby bylo dno hrnce celé pod vodou. Obě suroviny přiveďte k varu a alespoň tři minuty vařte. Poté hrnec dejte stranou a po třech hodinách pomocí houbičky na nádobí umyjte. Hrnec bude jako nový.

Mohlo by vás zajímat:  Zápach z cigaret doma nasákne úplně do všeho. Pusťte se do razantního úklidu

Smaltované hrnce

Takové hrnce používaly i naše babičky. Jedná o oblíbené kuchyňské materiály, které ale také nejsou nepřilnavé a jídlo se v nich rádo připéká. Na druhou stranu lze je poměrně jednoduše čistit. K čištění budete potřebovat sůl a vodu. Opět sůl vysypte do hrnce a zalijte ji vodou, aby se celé dno schovalo pod vodu. Přiveďte k varu a nechte přes noc odstát. Poté pomocí houbičky opláchněte, to je vše. Rádi bychom ještě upozornili, že není vhodné smaltované hrnce čistit octem či abrazivním prostředkem, jinak smalt poškodíte.

Mohlo by vás zajímat:  Zápach ryb z kuchyně zmizí díky jednoduchým trikům. Rybu se vyplatí na smažení připravit dopředu
Zdroj obrázku: Freepik

Hliníkové hrnce

Zde jsou možnosti širší, stále ale nedoporučujeme používat abrazivní přípravky. Můžete v hrnci rozpustit tabletu do myčky nebo do vody dát sůl, kyselinu citronovou nebo jedlou sodu. Záleží na vás, co máte ve spíži. Snažte se hrnec nedřít drátěnkou a jinými ostrými předměty.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-ways-to-clean-a-scorched-pan-252295
Přidat na Seznam.cz