2148454507

Zero waste kuchyně: využití všech přebytků sníží zbytečné plýtvání

Již několik let je velmi populární životní styl v názvem zero waste, tedy nulový odpad. Nemusíte se pochopitelně dostat na nulu, ale každý z nás by se měl snažit produkovat co nejmenší množství odpadu. Kuchyně není žádnou výjimkou, protože právě plýtvání jídlem je velmi špatné pro naši planetu i vaši peněženku. Naštěstí stačí, když dodržíte pár základních tipů a triků.

Vždy si dělejte jídelníček

Naplánujte si jídelníček na každý týden. Díky tomu koupíte jen potraviny, které vážně potřebujete a budete mít také neustále přehled o tom, co máte doma. Snížíte množství zbytků a díky tomu také množství plýtvání. A když vám něco zůstane, můžete to využít kreativně.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí tablety do myčky jsou ekologické, levné a všestranné

Správné skladování

Naučte se, jak správně skladovat jednotlivé druhy potravin. Díky tomu prodloužíte jejich životnost a tím prodloužíte čas, během kterého je musíte zpracovat. To je velmi důležité, když chcete každý kousek potravin využít naplno a neplýtvat svými financemi.

2149099882
Zdroj obrázku: Freepik

Využijte všechny zbytky

Zbytky z jídla můžete použít na další vaření. Jednou možností je polévka, ale využít můžete také rýži, těstoviny nebo dokonce maso. Stačí, když např. upečené kuře nakrájíte a přidáte do salátu. Do domácích vývarů také patří hodně zeleniny, takže tam zbytky zeleniny nebo masa dobře zpracujete.

Mohlo by vás zajímat:  Roztočům v posteli předejde pravidelná výměna povlečení a čistá matrace

Domácí vaření je základ

Vaření ve vlastní kuchyni má obrovské výhody. Je levnější a také během něj může zužitkovat všechny potraviny, které koupíte. U staršího ovoce se můžete zapojit do domácího pečení. Snadno z něj totiž uděláte koláč, muffiny nebo jiný dezert. Velmi zralé banány se hodí např. na banánový chléb.

Příprava ledových kostek z bylinek

Zůstaly vám bylinky z vlastní zahrádky a netušíte, jak je zpracovat? Můžete je zamrazit klasicky v sáčku nebo z nich udělat ledové kostky. Stačí, když je vložíte (i více druhů) do formy na led. Přidáte trochu olivového oleje nebo vody a vložíte formu do mrazáku. A potom kostky snadno použijete při vaření.

Zdroj: https://sustainablereview.com/10-practical-steps-in-creating-a-perfect-zero-waste-kitchen/
Přidat na Seznam.cz