Zero waste kuchyně: využití všech přebytků sníží zbytečné plýtvání
Již několik let je velmi populární životní styl v názvem zero waste, tedy nulový odpad. Nemusíte se pochopitelně dostat na nulu, ale každý z nás by se měl snažit produkovat co nejmenší množství odpadu. Kuchyně není žádnou výjimkou, protože právě plýtvání jídlem je velmi špatné pro naši planetu i vaši peněženku. Naštěstí stačí, když dodržíte pár základních tipů a triků.
Vždy si dělejte jídelníček
Naplánujte si jídelníček na každý týden. Díky tomu koupíte jen potraviny, které vážně potřebujete a budete mít také neustále přehled o tom, co máte doma. Snížíte množství zbytků a díky tomu také množství plýtvání. A když vám něco zůstane, můžete to využít kreativně.
Správné skladování
Naučte se, jak správně skladovat jednotlivé druhy potravin. Díky tomu prodloužíte jejich životnost a tím prodloužíte čas, během kterého je musíte zpracovat. To je velmi důležité, když chcete každý kousek potravin využít naplno a neplýtvat svými financemi.
Využijte všechny zbytky
Zbytky z jídla můžete použít na další vaření. Jednou možností je polévka, ale využít můžete také rýži, těstoviny nebo dokonce maso. Stačí, když např. upečené kuře nakrájíte a přidáte do salátu. Do domácích vývarů také patří hodně zeleniny, takže tam zbytky zeleniny nebo masa dobře zpracujete.
Domácí vaření je základ
Vaření ve vlastní kuchyni má obrovské výhody. Je levnější a také během něj může zužitkovat všechny potraviny, které koupíte. U staršího ovoce se můžete zapojit do domácího pečení. Snadno z něj totiž uděláte koláč, muffiny nebo jiný dezert. Velmi zralé banány se hodí např. na banánový chléb.
Příprava ledových kostek z bylinek
Zůstaly vám bylinky z vlastní zahrádky a netušíte, jak je zpracovat? Můžete je zamrazit klasicky v sáčku nebo z nich udělat ledové kostky. Stačí, když je vložíte (i více druhů) do formy na led. Přidáte trochu olivového oleje nebo vody a vložíte formu do mrazáku. A potom kostky snadno použijete při vaření.
Zdroj: https://sustainablereview.com/10-practical-steps-in-creating-a-perfect-zero-waste-kitchen/