Připálený hrnec je noční můra, ale nezoufejte. Přímo v kuchyni najdete účinnou pomoc

Připálený hrnec je noční můrou všech hospodyněk. A co si budeme povídat, stane se to jistě každé z nás. Na malou chvíli odběhneme za dítětem či zavolá kamarádka, se kterou jsme se delší dobu neviděly ani neslyšely, a připálený hrnec je okamžitě na světě. Takový připálený hrnec, zvláště pokud se jedná zrovna o ten nejoblíbenější, dokáže způsobit pár vrásek na čele. Při pohledu na černý hrnec ale nemusíte propadat panice, vše lze vyřešit! Napálené nebo napečené dno zvenku i zevnitř lze vyčistit pomoci produktů, které ukrýváme doma ve spíži.

Zdroj obrázku: Freepik

Hrnec z nerezové oceli

Základem proti každé připálenině je dokonalé odmočení. Hrnec z nerezové oceli se připálí poměrně rychle. Jídlo se v něm přichytává již při vaření. Na druhou stranu se ale jedná o materiál, který vyčistíme nejjednodušším způsobem a nemusíme se bát, že ho poškodíme. Připravte si vodu a kyselinu citronovou. Do hrnce vysypte pytlík kyseliny a zalijte ho vodou, aby bylo dno hrnce celé pod vodou. Obě suroviny přiveďte k varu a alespoň tři minuty vařte. Poté hrnec dejte stranou a po třech hodinách pomocí houbičky na nádobí umyjte. Hrnec bude jako nový.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí prací prášek překvapí svou jednoduchostí i účinky. A využít ho lze nejen na praní

Smaltované hrnce

Takové hrnce používaly i naše babičky. Jedná o oblíbené kuchyňské materiály, které ale také nejsou nepřilnavé a jídlo se v nich rádo připéká. Na druhou stranu lze je poměrně jednoduše čistit. K čištění budete potřebovat sůl a vodu. Opět sůl vysypte do hrnce a zalijte ji vodou, aby se celé dno schovalo pod vodu. Přiveďte k varu a nechte přes noc odstát. Poté pomocí houbičky opláchněte, to je vše. Rádi bychom ještě upozornili, že není vhodné smaltované hrnce čistit octem či abrazivním prostředkem, jinak smalt poškodíte.

Zdroj obrázku: Freepik

Hliníkové hrnce

Zde jsou možnosti širší, stále ale nedoporučujeme používat abrazivní přípravky. Můžete v hrnci rozpustit tabletu do myčky nebo do vody dát sůl, kyselinu citronovou nebo jedlou sodu. Záleží na vás, co máte ve spíži. Snažte se hrnec nedřít drátěnkou a jinými ostrými předměty.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-ways-to-clean-a-scorched-pan-252295
Přidat na Seznam.cz