Při pravidelné péči se digestoř čistí snadno. Pouze čistý přístroj zbaví kuchyni par i pachů
Digestoř by měla být vždy čistá, protože je pak nejen zbavená zbytků potravin, nečistot a škodlivých mikroorganismů, ale zachovává si také svou plnou funkčnost. Poradíme vám, jak ji jednoduše a účinně udržovat stále ve výborném stavu.
S pojmem digestoř jste se už jistě setkali a pojí se s kuchyní. Jedná se o elektrospotřebič, kterému se také říká odsavač par. Jak vyplývá z tohoto názvu, jeho účelem je odsávat páry a také pachy, které vznikají při vaření, pečení a jiné přípravě jídel. Proto bývá digestoř obvykle umístěna přímo nad sporákem nebo varnou deskou. Druhů a provedení digestoří je na trhu více a dražší produkty se mimo jiné vyznačují nejen větším výkonem, ale také sníženou hlučností. Abyste udrželi plný výkon digestoře i její čistotu, je třeba vědět, jaké metody můžete k tomuto účelu použít.
Několik základních rad
Pokud v kuchyni často tepelně upravujete pokrmy, musíte myslet na to, že je třeba digestoř čistit pravidelně, protože se průběžně zanáší. Pokud si na to vyhradíte čas, nezabere údržba příliš času ani úsilí a digestoř bude skvěle fungovat.
Před každým čištěním je zapotřebí si nejprve připravit potřebné pomůcky. Pokud nemáte čisticí prostředek, který je přímo určen pro čištění digestoře, můžete si pomoct kombinací horké vody a jedlé sody, která se v domácnosti již po dlouhou dobu osvědčuje jako univerzální čisticí pomocník. K čištění však můžete použít také jiné prostředky, například tekutý prostředek na nádobí.
Než se pustíte do vlastního čištění, odšroubujte nejprve mřížku, která slouží jako kryt odsavače. K tomu postačí běžný menší šroubovák, který jistě máte doma.
Metody čištění
Pokud se rozhodnete použít tekutý prostředek na nádobí, vytvořte v dřezu nebo lavoru směs z půl šálku prostředku a vroucí vody a dobře ji promíchejte, aby se vytvořila pěna. Mřížku a filtr poté do této směsi ponořte a nechejte působit tak dlouho, dokud se nečistoty neuvolní. Poslední fází je očištění mřížky a filtru pomocí jemného kartáče. Nakonec opláchněte čisté předměty vodou s trochou octa a vysušte je. Ocet poskytne předmětům určitou ochranu proti opětovnému usazování nečistot.
K čištění mřížky a filtru můžete použít, jak je výše uvedeno, také směs vroucí vody a jedlé sody. Ve větší nádobě přiveďte vodu k varu a po částech do ní přidávejte jedlou sodu. Když máte směs hotovou, vložte do lázně mřížku a filtr a nechejte roztok působit. Poté proveďte čištění jemným kartáčem a opláchnutí octovou vodou podobně jako v předchozím odstavci.
Zdroj: https://www.houzz.com/discussions/5679935/what-type-of-hood-is-easiest-to-keep-clean