Při poruše lednice nepanikařte: všechny potraviny lze uchovat čerstvé i jinak

Při poruše lednice nepanikařte: všechny potraviny lze uchovat čerstvé i jinak

Bez lednice už prakticky nefunguje žádná moderní domácnost. Uchovává potraviny čerstvé a chladné. Kromě jiného je neocenitelným pomocníkem i při mražení nejrůznějších surovin (pokud je kombinovaná s mrazákem). Co ale dělat, když se tento důležitý spotřebič porouchá a vy zrovna nemáte možnost ihned koupit nový?

Zdroj obrázku: Freepik

Jak improvizovat ohledně uskladnění potravin?

Než se vyřeší problém s nefunkční lednicí, můžete postupovat následovně:

  • Vsaďte na sůl. Ta je totiž už od pradávna dokonalým konzervantem leckterých potravin. Uchovat v ní můžete třeba i vejce. Nasypte do hrnce dostatek soli, vložte do ní vajíčka a umístěte je na chladné a temné místo (např. do sklepa). Takto vydrží vejce čerstvá i měsíc. Do soli je možné naložit i čerstvé maso, které tak zakonzervujete na dva až tři dny.
  • Pomohou i čerstvé kopřivy s octem. Postupujte tak, že si namočíte bavlněnou utěrku do octa, pak na její povrch poházíte natrhané kopřivy a ve tkanině zabalíte maso, uzeniny, sýry či tvaroh. Každé dva dny je nutné kopřivy vyměnit. Místo kopřiv je možné použít stejným způsobem i křenové listy.
  • Máslo pak uchováte několik dní čerstvé, když ho umístíte do tmavé uzavíratelné misky a vložíte do vychladlé solanky. Takto dejte vše na tmavé a chladné místo.
Mohlo by vás zajímat:  Parní sauna pročistí tělo a uvolní napětí. Její používání má však svá pravidla
Zdroj obrázku: Freepik

Tipy na závěr: co byste do lednice neměli dávat?

Na závěr si ještě řekněme, jaké potraviny byste v lednici neměli uchovávat. I přestože je chladnička cenným pomocníkem, někdy může být její použití kontraproduktivní.

  • Syrové brambory: nemáte v bytě dostatečně chladné místo pro skladování brambor, a tak jste je dali do lednice? Tento postup se rozhodně nedoporučuje. Může se tak změnit konzistence a chuť brambor.
  • Neloupaná cibule: tu uložte raději na suché a tmavé místo, nikoliv do chladničky. Pokud byste ji tam přesto dali, mohla by ztratit chuť i vůni.
  • Mletá nebo zrnková káva: někteří lidé mají tendenci uchovávat kávu v lednici, protože si myslí, že tak zachovají její čerstvost. Opak je ale pravdou. I přestože kávu dáte do chladničky v obalu, může natáhnout různé pachy z jiných potravin.
Zdroj: https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/what-to-do-when-your-fridge-breaks/
Přidat na Seznam.cz