10451

Rozmarýn ochutí středomořské pokrmy a podpoří detoxikaci organismu

Rozmarýnová bylina se používá hlavně k ochucení jídel. Také stojí za to poznat a ocenit její léčivé vlastnosti. Rozmarýn má antivirový, antibakteriální a analgetický účinek. Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, proto by měl nalézt trvalé místo ve stravě diabetiků a lidí s inzulínovou rezistencí. Stojí za to jej použít ke zlepšení trávení. [1,2]

Chuť středomořské kuchyně

Rostliny si cenili zejména obyvatelé středomořského regionu, protože tam má také optimální podmínky pro růst. Rozmarýn má trvalé místo nejen ve středomořské kuchyni, ale také v tradicích. Z byliny, považované za symbol lásky, plodnosti a loajality, byly vytvářeny věnce, kterými byly zdobeny hlavy nevěst. Rozmarýn byl také důležitým prvkem jídelníčku a výzdoby stolu během svatebních obřadů.

Mohlo by vás zajímat:  Mol je zkázou každé kuchyně. Najdete ho na těchto místech a ve známých potravinách ho obvykle přinesete z obchodu

Většina nemocí má svou hlavní příčinu při metabolických problémech a dysfunkcích trávicího systému, a proto je obsah našich talířů tak důležitý. Rozmarýn by na nich neměl chybět, zejména v podzimních a zimních měsících, kdy si mnozí lidé stěžují na letargická střeva a snížení životních sil. Rozmarýn stimuluje sekreci žaludečních šťáv a urychluje trávicí procesy. Má choleretický účinek, díky čemuž zlepšuje metabolismus tuků. [1,2]

Fresh Green Aromatic Rosemary Wooden Table (1)
Zdroj obrázku: Freepik

Další přínosy pro zdraví

Rozmarýn má pozitivní vliv na stav střevní mikroflóry. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, jakož i fungicidní, což má příznivý vliv na stav střev, a tím i imunitu. Stojí za to jej zahrnout do diety při hubnutí – zlepšením čištění těla od toxinů a usazenin přispěje k dosažení požadovaných účinků, tedy ke snížení hmotnosti. Rozmarýn má příznivý vliv na funkci jater.

Mohlo by vás zajímat:  Že se kancelářský korektor hodí jen na opravy v textu, je velký omyl! Využijte ho naplno

Rozmarýnová bylina má protinádorové, antirevmatické a antiaterosklerotické vlastnosti. Má uklidňující účinek a při pravidelné konzumaci zlepšuje kognitivní schopnosti, jako je myšlení, paměť a soustředění. Chrání oči před závažnými onemocněními, jakými je makulární degenerace. Má příznivý vliv na práci srdce a protizánětlivý a jemný analgetický účinek. [1,2]

Zdroje:
[1] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosemary
[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370
Přidat na Seznam.cz