Mrazene1

Aby byly potraviny i po rozmražení chutné, je třeba dodržet několik zásad

Nejčastěji lidé volí k zamrazování maso, ovoce, zeleninu, bylinky a případně i některé druhy pečiva. Málokdo ovšem zkoumá obecná pravidla tohoto konání. Vkládejte do mrazáku potraviny správně a udržíte jejich chuť i aroma po dlouhé týdny!

Na co se zaměřit při zamrazování potravin?

Zde je několik rad, které vám mohou usnadnit proces zamrazování:

  • Zvolte správný obal do mrazáku. Měl by to být takový, který bude odolný a dobře těsnící. Nevybírejte si tedy tenké plastové sáčky. Ty se mohou snadno protrhnout a potravinu znehodnotit. Vhodné je například vakuové balení, které zajistí uchování aroma i chuti masa či jiné potraviny. Dobře poslouží rovněž plastové uzavíratelné misky a pevné sáčky určené k zamrazování.
Mohlo by vás zajímat:  Lednice pomáhá uchovat potraviny čerstvé, je ale třeba myslet na základní pravidla
Zdroj obrázku: Freepik
  • Potraviny uskladněte v mrazáku podle jejich druhu. Nevhodné je dávat k sobě aromatické ryby a pečivo. Také bylinky a ovoce i zelenina by mohla natáhnout nežádoucí pachy. Oddělujte tedy mražené produkty pečlivě.
  • Některé druhy zeleniny můžete i šokově zchladit po tepelném upravení. To znamená, že je po uvaření ponoříte ihned do vody s ledem a pak scedíte. Tak zajistíte jejich svěžest a barvu. Jedná se například o hrášek, brokolici a podobně. Posléze tyto potraviny zamrazte.
  • Vybrané produkty popište datem, kdy je vkládáte do mrazáku. To je důležité pro to, abyste věděli, dokdy můžete zamrazené potraviny spotřebovat.
Mohlo by vás zajímat:  Tahle exotická kráska se jen tak s něčím nespokojí. Při dobré péči se stane skutečnou ozdobou
Zdroj obrázku: Freepik
  • Zabraňte slepování potravin tím, že je předmrazíte s kostkami ledu a pak hluboce zamrazíte. Jedná se především o bobulovité ovoce. Konkrétně postupujte takto: ovoce vyskládejte na tác, položte na něj kostky ledu a dejte do lednice. Pak přesuňte do misky a dejte zamrazit. V případě knedlíků a nudlí můžete přidat olej.

Mražené potraviny včas zkonzumujte

Myslete v neposlední řadě na to, že mražené potraviny je potřeba včas zkonzumovat. Mleté a celé vepřové maso vydrží chutné 3 měsíce a to drůbeží pak 4 měsíce. Ovoce snězte ideálně do tří až šesti měsíců a zeleninu do osmi měsíců. Pečivo je potřeba spotřebovat do půl roku od vložení do mrazáku.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/freezing-food/
Přidat na Seznam.cz