Mrazene1

Mrazák udrží potraviny dlouho čerstvé, na určitou dobu spotřeby je ale dobré pamatovat

Mraznička a lednička v kuchyni jsou spotřebiče, bez kterých si dnes už nedovedeme kuchyň ani představit. Ulehčují život, protože v nich můžete skladovat potraviny i hotová jídla, aniž bychom se o ně museli dál starat. Víte ale, jaké potraviny můžete v mrazáku skladovat a jaká doba je už hraniční? Hotová jídla nebo syrové maso mají rozdílné potřeby.

Nejčastěji se zamrazuje maso nebo ryby

Maso patří mezi potraviny, které dáváme do mrazáku nejčastěji. Každý druh masa ale vydrží v chladu jinak dlouho, proto je potřeba se naučit, jak dlouho ho můžete v mrazáku nechat. Drůbež uchovávejte maximálně tři měsíce, uzeniny tam můžete nechat klidně půl roku. Divoké ptáky skladujete v mrazáku od dvou do čtyř měsíců, mleté maso může zůstat dva. Vepřové maso vydrží nerozbalené až půl roku na mrazu. Hovězí maso, které se používá velmi často, můžete v mrazáku nechat až osm měsíců, skopové devět.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé čističe jsou zbytečná investice. Celá koupelna bude zářit čistotou díky doma vyrobeným prostředkům
Zdroj obrázku: Freepik

Existuje jedno pravidlo, podle kterého se můžete řídit – čím je maso libovější, tím kratší dobu by mělo v mrazáku zůstat. U ryb je trvanlivost ještě kratší než u masa, ale opět tady bude záležet na druhu ryby. Obecně je to od čtyř do šesti měsíců.

Zelenina se moc často nezamrazuje, ovoce se bude hodit do zmrzliny

Zeleninu mnoho lidi do mrazáku nedává, ale například měkká zelenina, jako špenát, paprika nebo cuketa, v něm mohou zůstat klidně celý rok. Luštěniny v něm můžete nechat klidně osm měsíců. Ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo jiné lesní plody, nechte na mrazu pouze čtyři měsíce.

Mohlo by vás zajímat:  Odlakovač se hodí i těm, kteří si nehty nelakují. Má totiž ještě jiné skvělé využití
Zdroj obrázku: Freepik

Spousta lidí vaří více porcí na více dní, které si pak zamrazuje. I tady jsou pravidla, která byste měli respektovat. Knedlíky, pizza nebo hotová polévka, to všechno můžete uchovávat v mrazničce. Mezi další potraviny patří například pečivo nebo syrové těsto. Zamrazit můžete také bylinky nebo mléčné výrobky, a to až na čtyři měsíce. Zákusky nebo dorty si můžete v mrazáku ponechat čtvrt roku.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/do-you-know-how-long-foods-will-keep-in-the-freezer-194281
Přidat na Seznam.cz