Zářivě lesklé příbory a perfektně ostré nože jsou pýchou každé kuchyně. Pečujte o ně správně
Vždy lesklé a čisté příbory jsou samozřejmostí každého stolu, zejména toho svátečního. Nové příbory v tomto po nějaký čas nepředstavují přílišný problém, ale jakmile se nějakou dobu používají, je třeba vědět, jak jim původní lesk navrátit. Poradíme vám, jak docílit toho, aby vám vaše příbory ještě dlouho sloužily a mohli jste je vždy s pýchou dát i svým hostům. A navíc pro vás máme také tipy pro udržení co nejdelší ostrosti vašich nožů.
Údržba nožů
Aby vám nože vydržely co nejdéle v dobrém stavu, je třeba je co nejdříve po každém použití umýt v teplé, ale nikoliv horké vodě a použít vhodný prostředek na mytí nádobí. U nožů je důležité je poté co nejdříve dobře osušit, protože vlhkost jim nijak nesvědčí. Voda i usazeniny na čepeli, zejména organického původu, připívají k tomu, že se nože rychleji otupí.

Pokud jde o co nejdelší zachování optimálního lesku a ostrosti nožů, je klíčový také způsob jejich ukládání. Rozhodně by neměly být uloženy společně s jinými noži a dalšími kuchyňskými pomůckami, protože vzájemný kontakt jen urychluje jejich tupení. Pokud je ukládáte v zásuvce, měly by být ideálně uloženy zvlášť po jednom. Vhodným způsobem je také jejich zavěšení na magnetický pásek tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Odborníci doporučují také stojan, který je k dostání v různých provedeních, například dřevěný, se zářezy pro jednotlivé nože, nebo štětinový, do kterého se nože pohodlně zapíchnou. Součástí údržby nožů je samozřejmě také jejich broušení.
Čistota a lesk příborů
Abyste dosáhli stoprocentní čistoty jídelního příboru, platí, že v jednoduchosti je síla, protože i v tomto případě se ten nejprostší způsob ukazuje jako nejúčinnější. Příbory jednoduše umyjte pomocí teplé vody a vhodného přípravku na mytí nádobí, s tím, že k čištění můžete použít hadřík nebo houbičku.

Pokud je příbor více znečištěný nebo má například rukojeť tak tvarovanou, že není možno se snadno dostat do různých zářezů, je dobré nechat příbor nějakou dobu v teplé vodě se saponátem a až poté provést mechanické čištění pomocí houbičky.
Abyste docílili vyššího lesku vyčištěného příboru, je skvělým pomocníkem jablečný ocet. Do vhodné nádoby nalijte 500 ml vody a 100 ml jablečného octa a do této lázně dejte příbor přibližně na 10 minut. Poté jej otřete a vyleštěte čistým měkkým hadříkem.
Zdroj: http://www.tb-haute-coutellerie.com/en/news/article/easy-maintenance-and-cleaning-tips-for-your-kitchen-knives
