Mytí mastné pánve nezní lákavě, ovšem s těmito triky to půjde lépe
Čištění pánve je jednou z nejméně populárních aktivit v kuchyni. Méně oblíbený je snad už jen generální úklid, při kterém dojde i na čištění prostoru za poličkami a sporákem. Navzdory všem moderním materiálům se na pánvi tradičně tvoří povlak zaschlé a připálené mastnoty, která prostě nejde dolů. Tedy pokud spolu s ní nechcete oškrábat i teflon či jiný povrch pánve.
Když saponáty nefungují
To první, po čem většina z nás sáhne, je běžný saponát na nádobí. Obvykle ho použijeme větší než malou dávku, často s ním necháváme pánev i odmočit. A zatímco v televizních reklamách tentýž přípravek zbaví pánev všech nečistot během jednoho jediného setření houbičkou, u nás v kuchyni tenhle zázrak najednou nefunguje. Pánev se sice také leskne, ale mastnotou, nikoli čistotou jako ta televizní. Naštěstí existují alternativní metody, které doopravdy zabírají.
Pasta z jedlé sody
Jedlá soda je základem řady podomácku připravených čisticích prostředků. Výroba přípravku na mastné pánve není v tomto směru výjimkou. Kromě jedlé sody budete potřebovat také peroxid vodíku, který koupíte v každé drogerii. Jen pozor, peroxid vodíku vám může ve vyšší koncentraci poleptat pokožku, proto byste měli při mytí nádobí používat gumové rukavice.
Při přípravě pasty z jedlé sody smíchejte 6 polévkových lžic jedlé sody se čtvrtinou šálku peroxidu vodíku. Pastu pořádně promíchejte, raději lžičkou než rukou. Pastu nechte chvilku odpočinout a pak ji naneste na dno pánve do souvislé vrstvy. Takto ji nechte působit po dobu asi 10 minut, poté ji opláchněte vodou a pánev omyjte houbičkou tak, jak jste zvyklí. Pokud je pánev hodně zašpiněná, celý proces opakujte.
Ocet a jedlá soda
Kromě pasty, jejímž základem je nebezpečný peroxid vodíku, existuje ještě jeden přípravek na bázi jedlé sody. Ta je tentokrát smíchaná s octem. Tato metoda je však časově náročnější – ocet působí nejlépe, pokud jej v pánvi necháte přes noc. Do hodně zašpiněné pánve nalijte čistý ocet, na méně zašpiněnou pánev jej můžete smíchat v poměru jedna ku jedné s vodou. V obou případech počkejte několik hodin, než přikročíte k dalšímu kroku.
Po několika hodinách, nejlépe až druhý den, ocet z pánve vylejte a vysypte ji souvislou vrstvičkou jedlé sody. Po několika minutách sodu houbičkou rozetřete do husté kaše, kterou pánev důkladně omyjte. Pak začněte přidávat teplou vodu. Nakonec pánev opláchněte pouze vodou a máte hotovo.