Vodu po vaření brambor lze v domácnosti ještě dobře využít
Brambory patří k základním potravinám, které jsou na stole velmi často. Je z nich možné připravit spoustu slaných i sladkých jídel. Zpravidla se brambory upravují tak, že je nutné je nejprve uvařit ve vodě. Ta obvykle končí potom ve dřezu. Přitom se jedná o tekutinu přímo nabitou živinami. Na co se dá všechno ještě využít?
Vyčistěte s ní povrchy v koupelně
S vodou z brambor lze docela dobře vyčistit povrch vany nebo umyvadla v koupelně. Stačí, když do ní namočíte houbičku nebo kousek hadříku a nečistoty smyjete. Jedná se o levný čistič, který je ekologický a bez obsahu chemických látek. Jako alternativa prodávaných čisticích prostředků je to rychlé a snadné řešení.
Vyleštěte příbory
Nerezové příbory se budou výrazně lesknout, když na jejich čištění využijete vodu z brambor. Tu nalijete do nádoby a do ní položíte příbory. Necháte působit alespoň po dobu jedné hodiny. Pak je vyjmete a studenou vodou opláchnete. Nejlépe pod proudem vody. Nakonec stačí vzít měkký hadřík z bavlny a příbory přeleštit.
Základ pro přípravu polévek
Máte-li k dispozici vodu z brambor, můžete ji využít v kuchyni jako základ pro přípravu polévek nebo omáček. Obsahuje totiž výživné látky, jako jsou vitamíny C a B a minerály hořčík a vápník. Protože voda z brambor má v sobě i vyluhovaný škrob, nemusíte jídlo již zahušťovat velkým množstvím mouky.
Zálivka pro pokojové rostliny
Díky obsahu živin je voda z brambor vhodná i jako zálivka pro pokojové rostliny. Ušetříte aspoň na kupovaném hnojivu. Jen je třeba si dát pozor na to, aby voda nebyla slaná. Proto je vhodné s tím počítat, a když brambory vaříte, vodu nesolit. Sůl by mohla rostliny poškodit. Některým rostlinám ale toto hnojení neprospívá. Jedná se hlavně o oblíbené orchideje.
Na změkčení pat
Někteří lidé se potýkají s nepříjemným problémem, kterým je ztvrdlá kůže na patách. Voda z brambor má změkčující účinek, který s tímto pomůže. Zchlaďte ji, nalijte do lavoru a namočte do ní chodidla. Nechte působit aspoň 20 minut a pak tvrdou kůži oškrábejte škrabkou. Půjde dolů snadno.
Zdroj: https://www.romagnolipatate.it/en/blog/news/zerowaste-how-to-reuse-potato-cooking-water