Na připálenou pánev skvěle fungují osvědčené triky našich babiček, které nádobí nezničí
Aby vám kuchyňské pánve co nejdéle sloužily, musíte s nimi i správně zacházet. Připálená pánev je častým jevem, který k vaření patří. Pánve bohužel nemůžete dát umýt do myčky, protože by došlo k poškození teflonové vrstvy. Nešetrné ruční mytí také snižuje životnost pánve. Vy můžete ale využít ve svůj prospěch sílu chemie. Vaše pánve zůstanou krásně čisté a jejich povrch nebude poškozen. Na čištění budete potřebovat:
- kyselinu citronovou,
- peroxid vodíku,
- ocet.

Pryč s mastnotou
Abyste mohli dno pánve vyčistit, musíte se nejprve zbavit kaluže vyškvařeného tuku. S tím vám nejlépe pomůže kyselina citronová. Tento trik používaly už naše babičky. Stačí nalít do mastné pánve trochu vody a přidat lžičku kyseliny. Pánev postavte na sporák a přiveďte směs k varu. Po zchladnutí vytřete dno nádobí papírovými utěrkami a opláchněte pod vodou. Největší nálož mastnoty by měla být pryč.
Přepálený tuk se odstraňuje obtížněji. Není to ale žádná tragédie. Vezměte si k ruce sůl a brambory. Pánev vydatně posypte solí a poté ji potřete půlkou rozkrojené brambory. Po tomto ošetření ji stačí opláchnout pod vodou. Uvidíte, že se bude lesknout jako nová.

Malý chemik v akci
Na zaschlé a staré nečistoty působí skvěle přírodní metody. Pasta umíchaná z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku bude fungovat nejlépe. V misce smíchejte šest lžic sody a čtvrt skleničky peroxidu. Směs rozetřete po dnu a nechte ho v klidu působit minimálně čtvrt hodiny. Poté pánev otřete, opláchněte vodou a umyjte běžným mycím prostředkem. Takto byste se měli zbavit i těch nejodolnějších nečistot.
Pokud nezabere peroxid, můžete ho zkusit nahradit lihovým octem. Důležitá je ale i prevence. Na smažení používejte kvalitní oleje, které se nepřepalují. Snadný není ani výběr správné pánve. Na nekvalitním nádobí se velmi obtížně smaží a rychleji se poškrábe.
