Už žádné zbytečné plýtvání. Všechny zbytky z kuchyně ještě najdou skvělé využití
Domácnosti, které žijí podle stylu zero waste, se snaží vyhnout plýtvání potravinami. Už žádné zbytky jídla! Nakupují přesné množství a opakovaně používají ty samé obaly. Díky tomu neprodukují žádné odpadky. Musí se však naučit efektivně využívat všechno, co se v domácnosti vytvoří. A to neznamená jenom využít veškeré zbytky potravin. Je toho mnohem víc. U zpracování zbytků z kuchyně lze však snadno začít.
Vaječné skořápky
Vaječné skořápky nechte uschnout a poté je rozdrťte (nejlépe v hmoždíři). Následně jimi můžete posypat květiny v zahradě i v květináči. Poslouží jako hnojivo. Nebo můžete nadrcené vaječné skořápky zalít horkou vodou a nechat týden louhovat. Poté používejte jako zálivku na květiny.

Citronová kůra
Citronová kůra poslouží jako přírodní čistič nejrůznějších povrchů. Pohlcuje pachy, takže ji můžete dát v malé nádobce do lednice. Nebo ji dejte do sklenice s octem. Uzavřete a nechte 3 týdny odležet, občas protřepejte. Po třech týdnech můžete používat jako čisticí prostředek: smíchejte jej s horkou vodou a jděte na věc!
Použité čajové sáčky
Pomohou vám vyčistit odolné skvrny z nádobí. Vložte je do dřezu s horkou vodou a saponátem. Usnadní to mytí nádobí. Vlhkým sáčkem můžete přetřít dřevěný nábytek, aby získal svůj lesk zpátky.

Pivo
Zvětralé pivo nikdo pít nechce. Můžete ho ale použít k čištění dřevěných komod, stolů nebo skříněk.
Voda po vaření brambor
Neosolenou vodu, která vám zbude po uvaření brambor, můžete použít jako hnojivo pro pokojové rostliny i ty, které máte v zahradě. Pokud jste vařili brambory i se solí, nemusíte vodu vylévat ani nyní. Ještě má využití. Postačí, když do ní namočíte příbory z ušlechtilé oceli. Po 15 minutách je vyjměte a utřete do sucha. Výsledek bude jako po dlouhodobém leštění.
Voda po vaření rýže
Můžete ji použít ke škrobení záclon. Pokud k ní přidáte hrst sušené levandule (stačí povařit 5 minut bez rýže), získáte navíc příjemnou vůni.
Zdroj: https://www.sustainablejungle.com/zero-waste/zero-waste-tips/
