Trend zero waste má smysl, plýtvání jídlem není cool ani pro nás, ani pro přírodu

Zero waste v překladu znamená žádný odpad, což vystihuje hlavní myšlenku tohoto prospěšného trendu. Jde o bezezbytkové vaření a hospodaření v kuchyni. Každému z nás se občas stane, že najde vzadu v lednici rozbalenou potravinu s prošlým datem spotřeby. Pokud je zapomenutá již delší dobu, možná se na ní najde i nějaká ta plíseň. Samozřejmě všechny tyto zastrčené potraviny okamžitě letí do koše, čímž trpí jak vaše peněženka, tak i životní prostředí. Jak se ale naučit neplýtvat a šetřit tak peníze i ekologii?

Bezhlavé nakupování je cesta do pekel

Pokud často vyrážíte do obchodu a do košíku házíte vše, na co máte zrovna chuť, měli byste s tím přestat. Hromadí se vám tak doma potraviny, které nestihnete spotřebovat a zapomenete na ně, tím pádem putují mezi odpadky i vaše peníze. Nakupovat by se mělo vždy s rozmyslem. Před cestou do obchodu udělejte inventuru v ledničce a ve spíži a vše co budete chtít koupit, si napište na papírek. Ušetří vám to nejen peníze, ale i spoustu času.

Zdroj obrázku: Pixabay

Zužitkujte zbytky

Ruku v ruce s efektivním nakupováním jde plánování jídelníčku. Nevíte co vařit? Projděte si kuchařky nebo jídelníčky restaurací a školních jídelen, dá se tam načerpat spousta inspirace. Pak už jen rozvrhněte jídla na určité dny a máte hotovo. Budete přesně vědět, jaké suroviny budete na celý týden potřebovat. Navíc tak předejdete vyhazování rozbalených surovin – prostě naplánujete jídla tak, aby se vše spotřebovalo.

Zdroj obrázku: Pixabay

Je běžné, že se vždy nesní vše, co je k obědu navařeno. Pokud víte, že všechno jídlo nestihnete spotřebovat, uložte jej do mrazáku, i kdyby to měla být jen jedna porce. Určitě to oceníte, až nebudete mít čas nebo náladu na dlouhé vyvařování. Stejně úsporné je i zavařování, ať už ovoce a zeleniny, nebo masa. 

Přidat na Seznam.cz