Se správnou přípravou zachutnají fazole i dětem. Budou jemné, lahodné a příjemně křupavé

Se správnou přípravou zachutnají fazole i dětem. Budou jemné, lahodné a příjemně křupavé

Fazole jsou hlavní ingrediencí mnoha pokrmů. Spousta z nás čeká celý rok na to, až se fazole objeví v obchodech a na trzích. Dá se z nich připravit nepřeberné množství pokrmů, které zasytí a výborně chutnají.

Kdy začíná sezóna fazolí a jak vybrat ty správné

Fazole začínáme sklízet koncem června. Pravidlem je, že čím jsou fazole mladší, tím jsou chutnější a jsou rychleji uvařené. Aby se nám jídlo z fazolí povedlo, je potřeba vědět, na co si dát pozor, než s vařením začneme. Nejčerstvější jsou fazole, které jsou prodávané na váhu. Tyto fazole se dají sehnat většinou na trhu. V obchodech jsou fazole prodávané v balených sáčcích. Pokud kupujete fazole na váhu, máte možnost si je prohlédnout zblízka a přivonět si k nim. Čerstvé fazole totiž mají jemnou vůni a světle zelenou barvu bez jakýchkoli skvrn.

Mohlo by vás zajímat:  Klíště není radno podcenit. Kromě dostupných repelentů proti němu pomůže i známý plevel
Zdroj obrázku: Freepik

Jak uvařit dobré fazole

Po uvaření by měly být fazole měkké, ale zároveň pevné a křupavé. Často se stává, že se fazole převaří. Proto je potřeba mít u sebe hodinky, abychom přesně věděli, jak dlouho fazole vaříme. Než s vařením začneme, je dobré znát několik pravidel, abychom ve výsledku měli chutný pokrm.

  • Nejdříve fazole vložíme do cedníku a opláchneme studenou vodou.
  • Dáme vařit vodu. Na 1 kg fazolí potřebujeme zhruba dva litry vody.
  • Přidáme lžičku cukru. I když cukr není nutný, pěkně zdůrazní chuť fazolí.
  • Pomalu nasypeme fazole do vroucí vody a stáhneme plamen na střední výkon. Na hrnec dáme pokličku.
  • Důležitým pravidlem je délka vaření. Pokud máme čerstvé, mladé fazole, vaříme je 8–10 minut. Po této době fazole změknou. Starší fazole je nutné vařit déle, a to 15–20 minut.
  • Na konec vaření přidáme do hrnce lžičku soli. Uvařené fazole se jednoduše poznají podle svraštělé slupky a měkké textury.
  • Fazole znovu scedíme a opláchneme studenou vodou, tím ukončíme proces vaření.
Mohlo by vás zajímat:  Ocet zbaví zahradu plevele, škůdců a vyčistí zrezlé nářadí

Pokud máte obavy z nadýmání, doporučuje se do hrnce přidat kmín.

Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/how-to-cook/how-to-cook-green-beans
Přidat na Seznam.cz