Se správnou přípravou zachutnají fazole i dětem. Budou jemné, lahodné a příjemně křupavé
Fazole jsou hlavní ingrediencí mnoha pokrmů. Spousta z nás čeká celý rok na to, až se fazole objeví v obchodech a na trzích. Dá se z nich připravit nepřeberné množství pokrmů, které zasytí a výborně chutnají.
Kdy začíná sezóna fazolí a jak vybrat ty správné
Fazole začínáme sklízet koncem června. Pravidlem je, že čím jsou fazole mladší, tím jsou chutnější a jsou rychleji uvařené. Aby se nám jídlo z fazolí povedlo, je potřeba vědět, na co si dát pozor, než s vařením začneme. Nejčerstvější jsou fazole, které jsou prodávané na váhu. Tyto fazole se dají sehnat většinou na trhu. V obchodech jsou fazole prodávané v balených sáčcích. Pokud kupujete fazole na váhu, máte možnost si je prohlédnout zblízka a přivonět si k nim. Čerstvé fazole totiž mají jemnou vůni a světle zelenou barvu bez jakýchkoli skvrn.

Jak uvařit dobré fazole
Po uvaření by měly být fazole měkké, ale zároveň pevné a křupavé. Často se stává, že se fazole převaří. Proto je potřeba mít u sebe hodinky, abychom přesně věděli, jak dlouho fazole vaříme. Než s vařením začneme, je dobré znát několik pravidel, abychom ve výsledku měli chutný pokrm.
- Nejdříve fazole vložíme do cedníku a opláchneme studenou vodou.
- Dáme vařit vodu. Na 1 kg fazolí potřebujeme zhruba dva litry vody.
- Přidáme lžičku cukru. I když cukr není nutný, pěkně zdůrazní chuť fazolí.
- Pomalu nasypeme fazole do vroucí vody a stáhneme plamen na střední výkon. Na hrnec dáme pokličku.
- Důležitým pravidlem je délka vaření. Pokud máme čerstvé, mladé fazole, vaříme je 8–10 minut. Po této době fazole změknou. Starší fazole je nutné vařit déle, a to 15–20 minut.
- Na konec vaření přidáme do hrnce lžičku soli. Uvařené fazole se jednoduše poznají podle svraštělé slupky a měkké textury.
- Fazole znovu scedíme a opláchneme studenou vodou, tím ukončíme proces vaření.
Pokud máte obavy z nadýmání, doporučuje se do hrnce přidat kmín.
Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/how-to-cook/how-to-cook-green-beans
