Před používáním alobalu v kuchyni odborníci varují. Využít lze ale jinak, dokonce ušetří peníze

Před používáním alobalu v kuchyni odborníci varují. Využít lze ale jinak, dokonce ušetří peníze

Hliníková fólie nebo alobal je k ruce v každé domácnosti. Používá se zejména při vaření, pečení nebo grilování masa či zeleniny, ale má mnohem širší využití, o kterých většina spotřebitelů nemá ponětí. Na jaké účely se bude hodit mít alobalu zásoby a proč do něj raději nebalit svačiny do školy nebo na výlety? Inspirujte se šikovnými tipy!

Lesklá, nebo matná?

Alobal patří mezi kuchyňské stálice a jen těžko jej lze něčím nahradit. Má nepostradatelnou roli zejména při vaření nebo pečení v troubě, je ideální pro balení masa, ryb nebo zeleninových pokrmů pro přípravu na grilu. Rovněž najde upotřebení při skladování různých potravin, které vydrží díky hliníku déle čerstvé a nenačichnou jinými pachy v kuchyni. Alobal má pro tyto účely dvě strany – lesklou a matnou. Lesklá funguje pro udržení tepla a je proto namístě touto stranou balit potraviny, které nesmí zchladnout příliš rychle. K záměně stran nesmí dojít ani při pečení nebo grilování, protože jinak se pečínky dočkají strávníci o několik minut později. Matná strana se používá při skladování potravin v chladničce pro prodloužení čerstvosti.

Mohlo by vás zajímat:  Kvůli jediné chybě přijdou hortenzie o své nádherné květy. Jejich stříhání má svá pravidla

Svačina v alobalu? Ne!

Po alobalu sáhnou mnozí i po ránu, kdy balí sobě nebo dětem svačiny do školy, případně o víkendu sendviče na výlet. Podle odborníků není alobal nejvhodnějším obalovým materiálem, a to nejen v souvislosti s cenou nebo dopadem na životní prostředí, ale s ohledem na zdraví. Sloučeniny hliníku z alobalu se mohou dostat do čerstvých potravin, a tím ovlivnit fungování organismu a zvýšit riziko trávicích obtíží nebo Alzheimerovy choroby či osteoporózy. Pro balení svačin je vhodnější použít svačinovou krabičku, případně balicí papír na potraviny, který je ekologickou a zdravotně neškodnou variantou, která je mimo to mnohem levnější.

Mohlo by vás zajímat:  Připálený hrnec je noční můra každé kuchařky. Snadno a rychle ho vyčistí jednoduchý domácí prostředek
Zdroj obrázku: Freepik

Na broušení nůžek a připálené hrnce

A jak jinak použít alobal v domácnosti? Málokdo ví, že pomocí alobalu lze snadno nabrousit nůžky. Stačí ustřihnout pár pásků alobalu a nůžky budou o dost ostřejší. Zmuchlaný alobal do kuličky je účinným prostředkem pro vyčištění mastného roštu grilu i připálenin na skle v troubě. Může se použít i na připálené hrnce nebo na žehličku. Právě při žehlení najde také využití, při obalení žehlicího prkna pomůže odrážet teplo a nedochází k nechtěným záhybům na spodní části látky.

Mohlo by vás zajímat:  Vyberte pro ptáky v zahradě správné krmivo a dopřejte jim bezpečný úkryt

Pro snazší žehlení i menší úniky tepla

Pomůže i s vyčištěním stříbrných příborů. Alobalem se vystele skleněná nádoba a zalije litrem vody. Přidá se pět lžiček soli a příbory se do roztoku vloží. Už po pár minutách budou jako nové. Kulička smotaného alobalu si poradí i se statickou elektřinou v bubnu pračky. A během topné sezóny je alobal efektivním prostředkem pro zesílení účinků tepla, zástěna obalená hliníkovou fólií se vloží za radiátor, teplo se pak snáze odráží do místnosti.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/kitchen-assistant/aluminum-foil-uses
Přidat na Seznam.cz