Mnoho přebytků jídla můžeme jednoduše zmrazit na později
Velikonoce jsou za námi, a určitě vám všem zbylo mnoho nesnědeného jídla. Některé pokrmy můžete velmi jednoduše zamrazit, bohužel se však setkáváme i s výrobky, které nelze takto snadno uchovat. V dnešním článku se podíváme, které potraviny nemohou být uchovány takovým způsobem.
Zásoby na horší časy
Během prázdnin se naše stoly ohýbají množstvím lahodnosti, které je obtížné zkonzumovat za několik dní. Sledě a zeleninové saláty, uzeniny, dušené maso, tvarohové koláče, mák, mazurky – nepochybně hýčkají naše podnebí, ale kapacita žaludku má své limity. Různé druhy masa mohou také strávit 2-3 měsíce v mrazáku, ale nezapomeňte je vložit do čisté plastové nádoby s víkem.
Otevřete chladničku a uvidíte ji v ní zeleninový salát, vařená vejce nebo dříve tepelně ošetřené maso? Bohužel nedávejte tyto výrobky do mrazničky, protože po rozmrazení a možné spotřebě můžete získat vážné zdravotní problémy. V takovém případě by se uvedené výrobky měly konzumovat co nejdříve nebo dát někomu, kdo je ochoten je jíst.
Zamrazování koláčů
Mnoho koláčů je vhodných ke zmrazení a následné spotřebě, ale musíte pamatovat na to, jaké sladkosti by měly obejít naši mrazničku se širokým obloukem. Známý propagátor zdravého stravování Katarzyna Bosacka v jednom ze svých videí na Facebooku informuje uživatele internetu, jeké koláče nesmíme zmrazit.
Hlavní pravidlo je: nikdy nezmrazujeme koláče šlehačkou, vaječnými krémy a želé. Protože pokud je rozmrazíme, nejsme si jisti, jestli se tam bakterie množí a nebudeme otrávit. Kvasnicové koláče s ovocem, tvarohovými koláči, máky – vhodné ke zmrazení. Bosacka zdůrazňuje, že těsto před mrazem nakrájené na kousky a nedávejte přímo do krabice nebo plastový vak, ale nejprve ho pevně zabalte do papíru a zbavte se vzduchu z obalu.
Zdroj: https://www.taste.com.au/quick-easy/articles/freeze-cooked-leftovers/0dak71sv