Box 827152 1920

Plastové krabičky uchovají jídlo, ale také nasají jeho pach, pouhé umytí nestačí

V minulém století zaznamenaly plasty ohromný boom a provázejí nás prakticky na každém kroku. Naštěstí se také vyvíjí i jejich složení a vlastnosti, takže výroba a používání se čím dál více dostává do rovnováhy se zájmem na ochraně životního prostředí.

Málokterá domácnost se již obejde bez zásoby plastových krabiček různých velikostí a tvarů, které se skvěle hodí zejména

  • pro přenos potravin, například do práce, do školy nebo na cesty,
  • pro uchovávání potravin, zejména v ledničce a ve spižírně.

Jistě jste si však také všimli, že pokud krabičky používáte opakovaně a přenášíte nebo uchováváte v nich potraviny určitého typu, plast vstřebá drobné částečky a ani při pečlivém vymytí zcela nezmizí ne právě příjemný odér. 

Mohlo by vás zajímat:  Spálený hrnec zkušená hospodyňka nevyhodí, ve své kuchyni najde sypké látky, díky kterým bude jako nový

Poradíme vám několik velice jednoduchých metod, jak vašim oblíbeným krabičkám vrátit jejich neutrální vůni. Základní pravidlo je, že se krabičky skladují umyté a vysušené a také bez víčka.

Jedlá soda

Jedlá soda je známým prostředkem pro eliminaci nepříjemných pachů. Nejlepší je smíchat jedlou sodu s trochou vody a vytvořit pastu, s níž poté natřete zejména vnitřní část krabičky. Následovně ji utěsněte pomocí víčka a nechejte působit několik hodin, ideálně přes noc. Ráno stačí krabičku vypláchnout vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Dokonale čistá indukční deska je ozdobou každé moderní kuchyně. Díky domácím prostředkům bude jen zářit
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Citronová šťáva

Nejjednodušší a nejúčinnější je samozřejmě použít šťávu z čerstvých citronů. Vymačkejte ji do misky, namočte do ní hadřík, čisticí utěrku nebo houbičku na nádobí a krabičku důkladně omyjte z vnější i vnitřní strany. Nezapomeňte také na víčko, v němž rovněž dochází k nežádoucímu usazování částeček. 

Další variantou je použít citron přímo, a to tak, že vnitřní i vnější část krabičky otřete přímo silnějšími plátky citronu a poté ji opláchnete vodou. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kávová sedlina

Kávová sedlina, lidově zvaná lógr, která zůstane jako odpad při vaření turecké kávy, je také vynikajícím pohlcovačem pachů. Sedlinu stačí nasypat na dno krabičky, uzavřít ji a nechat několik hodin působit. Poté sedlinu vysypejte a krabičku opláchněte vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez mouky: rychle, chutně a zdravě

Aktivní uhlí

Aktivní uhlí užíváme nejčastěji jako doplněk stravy, který slouží ke zklidnění trávicí soustavy. Možná jste ani nevěděli, že aktivní uhlí dokáže také vstřebávat pachy. Jeho použití je velice jednoduché, do krabičky stačí v závislosti na její velikosti dát několik tablet aktivního uhlí a krabičku uzavřít. Uhlí nechejte nějakou dobu působit a poté krabičku pouze opláchněte vodou.

Přidat na Seznam.cz