Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez mouky: rychle, chutně a zdravě

Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez mouky: rychle, chutně a zdravě

Už i naše babičky v dobách dávných věděly, že zahuštění polévky či omáčky je možné i bez použití mouky. Pokud tyto zdravější metody neznáte, můžete se nyní inspirovat. Tipy ocení zejména ti, kteří hledí na svou hmotnost.

Jak na zahušťování polévek a omáček bez mouky?

Zde je několik babských rad pro šikovné hospodyňky:

  • Polévku anebo omáčku můžete zahustit pomocí krupicové kaše, která není ochucená. Možné je použít i tu zdravější pohankovou. Pomoci mohou i kroupy, jáhly či proso.
  • K zahušťování vyzkoušejte i cibuli (žlutou, červenou, šalotku), kterou jemně pokrájíte, orestujete na troše oleje a pak vložíte do omáčky anebo polévky. Vařte ji, dokud nezměkne.
Mohlo by vás zajímat:  Tipy pro perfektní grilování: dobře rozžhavené uhlíky a správná marináda jsou základ
Zdroj obrázku: Freepik
  • Zejména k zahušťování omáček je vhodný také syrový vaječný žloutek. Pokrm odstavte z plotny, nechte mírně zchladnout a posléze vložte alespoň dva vaječné žloutky. Omáčku promíchejte, aby se vejce smísilo s tekutinou.
  • Již před lety hospodyňky používaly k zahušťování pokrmů i syrové brambory (loupané, jemně nastrouhané) anebo ty vařené šťouchané. Díky obsahu škrobu tekutina skvěle zhoustla. Zkuste to i vy! Je to daleko zdravější způsob než pomocí jíšky z mouky.
  • Velmi populární je také zahušťování pokrmů pomocí staršího kváskového chleba, respektive jeho střídky. Tu necháte rozpustit v omáčce nebo polévce. Vynikající bude tento způsob hlavně v guláši.
Mohlo by vás zajímat:  Se sraženým oblečením se loučit nemusíte. Jednoduchý trik mu navrátí původní velikost
Zdroj obrázku: Pixabay

Další tipy, jak na zahušťování pokrmů

Výše uvedené metody zahušťování pokrmů nejsou zdaleka jediné. Použít můžete třeba i některý z těchto tipů:

  • Bramborový nebo kukuřičný škrob: tyto suroviny se zpravidla používají do těst na knedlíky anebo do krémů, kterými se zdobí dorty. Ovšem použít je můžete i k zahušťování polévek a omáček. Půjde to raz dva. Stačí škrob rozpustit ve studené vodě a pak tekutinu nalít do pokrmu.
  • Smetana: zahustit pokrmy můžete i zakysanou smetanou anebo tou tučnou, určenou ke šlehání. Pozor ovšem musíte dát na to, aby se v polévce či omáčce nesrazila.
Zdroj: https://www.livestrong.com/article/545642-healthy-alternatives-to-flour-as-a-thickening-agent/
Přidat na Seznam.cz