Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez mouky: rychle, chutně a zdravě
Už i naše babičky v dobách dávných věděly, že zahuštění polévky či omáčky je možné i bez použití mouky. Pokud tyto zdravější metody neznáte, můžete se nyní inspirovat. Tipy ocení zejména ti, kteří hledí na svou hmotnost.
Jak na zahušťování polévek a omáček bez mouky?
Zde je několik babských rad pro šikovné hospodyňky:
- Polévku anebo omáčku můžete zahustit pomocí krupicové kaše, která není ochucená. Možné je použít i tu zdravější pohankovou. Pomoci mohou i kroupy, jáhly či proso.
- K zahušťování vyzkoušejte i cibuli (žlutou, červenou, šalotku), kterou jemně pokrájíte, orestujete na troše oleje a pak vložíte do omáčky anebo polévky. Vařte ji, dokud nezměkne.
- Zejména k zahušťování omáček je vhodný také syrový vaječný žloutek. Pokrm odstavte z plotny, nechte mírně zchladnout a posléze vložte alespoň dva vaječné žloutky. Omáčku promíchejte, aby se vejce smísilo s tekutinou.
- Již před lety hospodyňky používaly k zahušťování pokrmů i syrové brambory (loupané, jemně nastrouhané) anebo ty vařené šťouchané. Díky obsahu škrobu tekutina skvěle zhoustla. Zkuste to i vy! Je to daleko zdravější způsob než pomocí jíšky z mouky.
- Velmi populární je také zahušťování pokrmů pomocí staršího kváskového chleba, respektive jeho střídky. Tu necháte rozpustit v omáčce nebo polévce. Vynikající bude tento způsob hlavně v guláši.
Další tipy, jak na zahušťování pokrmů
Výše uvedené metody zahušťování pokrmů nejsou zdaleka jediné. Použít můžete třeba i některý z těchto tipů:
- Bramborový nebo kukuřičný škrob: tyto suroviny se zpravidla používají do těst na knedlíky anebo do krémů, kterými se zdobí dorty. Ovšem použít je můžete i k zahušťování polévek a omáček. Půjde to raz dva. Stačí škrob rozpustit ve studené vodě a pak tekutinu nalít do pokrmu.
- Smetana: zahustit pokrmy můžete i zakysanou smetanou anebo tou tučnou, určenou ke šlehání. Pozor ovšem musíte dát na to, aby se v polévce či omáčce nesrazila.
Zdroj: https://www.livestrong.com/article/545642-healthy-alternatives-to-flour-as-a-thickening-agent/