Frying Pan 4577843 1920

Spálený hrnec zkušená hospodyňka nevyhodí, ve své kuchyni najde sypké látky, díky kterým bude jako nový

Spálený hrnec dokáže pěkně potrápit po každém vaření. Drhnete ho čisticím pískem, jarem, drátěnkou a nemůžete se zbavit spáleného povrchu? Toto čištění není vůbec jednoduché. Pokud se spálenina drží dobře, může být velmi obtížné ji dostat z hrnce pryč. Nemusí se to podařit ani po několikátém umytí. Přitom existuje pár jednoduchých triků, pomocí kterých se spáleniny zbavíte velmi snadno. Přečtěte si tedy, jak na takový spálený hrnec? Použijte běžně dostupné suroviny, se kterými to půjde snadno, můžete si vybrat hned z několika variant:

  • jedlá soda
  • ocet
  • prací prášek
  • kuchyňská sůl
  • tableta do myčky
Mohlo by vás zajímat:  V kuchyni se mohou zabydlet malincí hosté. Vyžene je čistota a příjemná vůně

Sklenice vody a trochu jedlé sody

Máte doma jedlou sodu? Pokud ano, máte vyhráno. Zajisté ji většina z Vás bude mít doma, v současnosti je již nepostradatelnou součástí v mnoha domácnostech, tak proč by nemohla být nápomocná i Vám? Jedlá soda je velmi levná surovina, kterou koupíte téměř v každém menším obchůdku s potravinami. Pro odstranění spáleného dna z hrnce použijte sklenici vody a dvě vrchovaté polévkové lžíce jedlé sody. Roztok nalijte do spáleného hrnce. Ten postavte na plotnu a vařte. Roztok by měl spáleninu ze dna oddělit a vy ji vylijete spolu s roztokem do výlevky. Roztok vařte několik minut. Pokud se spálenina neoddělí úplně, ale jen částečně, akci ještě zopakujte, dokud nebude hrnec jako nový.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchý recept na domácí prací prášek, který se hodí i na prádlo pro miminka
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Využít můžete i lihový ocet

I ocet, který máte doma určitě všichni, Vám může pomoci i se spáleným dnem. Octem se nejlépe čistí hrnce nerezové. Nalijte dvě sklenice octa do spáleného hrnce a přiveďte k varu. Pozor, nebude to trvat tak dlouho, jako když vaříte vodu. Ocet má nízký bod varu. Až začne ocet vřít, stopněte si dvanáct minut. Čištění octem má jedinou nevýhodu, provoní barák štiplavou vůní.

Kuchyňská sůl

Vytvořte silný roztok z kuchyňské soli a vody. Nejlépe sůl rozpustíte na ohni. Přiveďte roztok k varu a nechte opět několik minut probublávat. Poté vypněte sporák a nechte roztok ještě celou noc pracovat. Sůl je poměrně silná látka, která by měla spáleninu na dvě hrnce vyžrat. Uvidíte, jak najdete ráno krásně čistý hrnec.

Mohlo by vás zajímat:  Chyby v kuchyni, které podporují růst bakterií. Uspořádejte svou kuchyň chytře
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Další možnosti

Výše zmíněné možnosti rozhodně nejsou jediné. Můžete využít i různé další varianty. Jednou z nich může být prací prášek nebo tableta do myčky. Vždy rozpusťte v hrnci s trochou vody a přiveďte k varu. Nechte zhruba půl hodiny vařit, poté oheň vypněte a roztok vylijte. 

Zdroj: mindmegette.hu, Autorský text
Přidat na Seznam.cz