Okolo používání mikrovlnné trouby stále koluje mnoho mýtů
Po mnoho let se věřilo, že mají mikrovlnné trouby velmi negativní vliv na zdraví. Bohužel tomu hodně lidí věří i dnes. V minulosti to také platilo, ale od té doby se hodně změnilo. Mikrovlnné trouby dříve nebyly ani zdaleka tak kvalitní jako dnes. Vědci tento fenomén hodně zkoumali a zjistili informace, které vás zaručeně potěší.
Mýtus, nebo pravda?
Mikrovlnné trouby jsou škodlivé pro naše zdraví, protože vyzařují elektromagnetické vlny do místnosti, ve které se nachází. Ve chvíli, kdy ohřívají jídlo, dané suroviny také ozáří a zbaví je živin. Podle některých dokonce ruší signál Wi-Fi v okolí. To může potenciálně ublížit lidem, kteří signál nutně potřebují k práci nebo jiným činnostem.
Vědci mají jasnou odpověď
Podle odborníků mikrovlnné trouby nic neozařují. Potraviny se ohřívají v uzavřené troubě, protože dochází k vibracím molekul vody, které se v potravinách nachází. Konstrukce trouby zabraňuje úniku mikrovln. Případné rušení Wi-Fi signálu je navíc zcela neškodné. Nikdo z nás nemůže žádné vlny z mikrovlnné trouby postřehnout. A už vůbec nemohou uškodit našemu zdraví.
Nevěřte všemu, co se říká
Mikrovlnné trouby využívají k ohřevu jídla mikrovlnné záření (elektromagnetické vlnění o délce asi 12 cm). Záření prochází potravinami a způsobuje vibrace molekul. Tímto způsobem si můžete ohřát své jídlo během pár vteřin nebo minut. To samé platí pro grilování nebo rozmrazování. Mikrovlny proudí do speciální komory, kde způsobují vibrace molekul.
Díky tomu se pokrm ohřeje. Moderní mikrovlnné trouby mají ve dvířkách zabudovaný bezpečnostní mechanismus, který při otevření dvířek přeruší napájení přístroje. V tu chvíli se záření přeruší. V případě, že by se dostalo větší množství vln ven z mikrovlnné trouby, bylo by to nebezpečné. To se ovšem u moderních modelů neděje. Můžete být proto v klidu a svou mikrovlnnou troubu nadále používat.
Zdroj: https://www.bbc.com/future/article/20200714-is-it-safe-to-microwave-food