„V hospodě na pivu jsem nebyl měsíce. Za cenu lahvového koupím domů několik kuželek,“ říká bývalý štamgast Aleš
Mám rád pivo, piju ho téměř každý den. Ale nejsem blázen, abych platil nehorázné částky za točené v hospodě. Je to jednoduchá matematika. Když si porovnám, kolik stojí jedno do půllitru v pivnici a na kolik vyjde jedno lahvové z obchodu, je to jasné. Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit tolik utrácet, i když to pivo mám rád.
Před lety jsem byl téměř každý den v naší místní hospodě. Byl jsem tam štamgastem, znal jsem každého po jméně a oni znali mě. Bylo to skvělé – sedět tam s přáteli, popíjet pivo a řešit svět. Ale pak se něco změnilo. Ceny piva začaly stoupat. Nejdřív pomalu, pak rychleji. Když pivo stálo pár korun, bylo to v pohodě. Ale když ceny vyletěly nahoru, bylo to už moc. To se pochopitelně projevovalo nejenom na množství mé konzumace, ale i na tom, jak často jsem místní restaurační zařízení navštěvoval. A nebyl jsem sám, kdo cenu piva začal pociťovat na vlastní kůži a rozhodl se proti tomu něco dělat.
Začal jsem tam chodit méně často. Dříve jsem chodil skoro každý den, ale se stoupající cenou piva jsem začal návštěvy „flákat“. Už jsem nechodil takzvaně z povinnosti, kdy to byla rutina, ale šel jsem jenom, když jsem měl na pivo opravdu chuť. S každou návštěvou jsem cítil, jak mi to přestává dávat smysl. A jak mi to pivo za ty peníze už docela přestává chutnat. Proč utrácet desítky korun za jedno pivo, když si můžu za stejnou cenu koupit několik lahví a pít doma? Lidé jako já, kteří tam chodili pravidelně, začali odcházet. Hamižnost pivovarů, ale i hostinského, prostě přerostla únosnou mez.
Nyní, když občas projdu kolem té hospody, je tam prázdněji. Ale několik známých tváří tam vysedává pořád, i když také ne tak často, jako dříve. Divím se, kde na to ti lidé berou. Chodit tam a utrácet tolik peněz za pár piv. Pro mě to ztratilo smysl. Teď si raději koupím pivo v obchodě a užiju si ho doma. Je to levnější a pohodlnější. A přestože mi občas chybí ta atmosféra a kamarádství, nemůžu si pomoct. Ceny piva a hamižnost mě donutily ke změně. A také k přemýšlení o tom, jak je možné že celý sud v nákladech je dražší, než 50 lahváčů. To mi hlava nebere. Z logiky věci by to mělo být naopak.
Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek