Oblíbené profiterolky si můžete snadno upéct i u vás doma. Stačí dodržet jednoduchý postup
Profiterolky jsou malé zákusky, které jsou velmi podobné větrníkům. Můžete je naplnit šlehačkou, smetanou nebo zmrzlinou a navíc je ještě polít rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem. Jsou dělané z odpalovaného těsta, které není těžké na přípravu. Můžete ale při pečení udělat několik chyb, na které v článku upozorníme.
Těsto se musí pořád míchat, vejce do něj přidávejte postupně
Profiterolky se připravují z odpalovaného těsta, kterého se většina kuchařek bojí, protože si myslí, že je těžké ho připravit. Není to ale pravda. Stačí jen spařit mouku. Dejte do hrnce vodu, máslo, mléko, cukr a sůl – přiveďte k varu, a jakmile se začne mléko vařit, hrnec sundejte z plotny a vsypte do něj prosátou mouku. Promíchejte a zase vraťte zpátky na oheň. Musíte vařečkou míchat pořád až do chvíle, kdy se začne od hrnce oddělovat.
Nechte ho vychladnout a následně přidejte vejce. Musíte ale jedno po druhém a pokaždé ho pečlivě do těsta vmíchejte. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a mezitím můžete připravit bochánky. Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plech pusinky. Prstem můžete špičky zamáčknout.
Během pečení neotevírejte troubu, jinak vám těsto spadne
V troubě je nechte dozlatova upéct, což může trvat 25–30 minut. Během pečení neotevírejte troubu, jinak těsto splaskne. Na plech je dávejte tak, aby měly kolem sebe místo. Po vyndání je dobré dát zákusek na mřížku, aby zcela vychladl. Nakonec profiterolky rozkrojte vroubkovaným nožem. A jak poznat správně upečené kousky? Těsto uvnitř nebude mazlavé.
Profiterolky můžete naplnit vyšlehanou smetanou, do které přidejte trochu moučkového cukru. Naplňte sáček a následně i zákusky. Použít ale můžete i zmrzlinu a profiterolky i s ní zamrazit. Na polití si můžete připravit kvalitní čokoládu se smetanou, kterou nechte chvíli vychladnout.
Zdroj: https://www.theflavorbender.com/how-to-make-perfect-choux-pastry/