Zářivé příbory jsou ozdobou každé hostiny. Navraťte těm svým ztracený lesk

Příbory, především na slavnostní tabuli, by měly zářit čistotou a leskem. Bohužel ale všichni víme, že vidličky, nože i lžíce v průběhu času ztrácí svou jiskru. Hlavně příbory ze stříbra. Ty po čase černají a nejsou hezké. Existuje několik způsobů, kterými obnovíte krásu příborů.

Takhle ne!

Každý příbor vyžaduje jemné zacházení. Nedoporučujeme je čistit pomocí abrazivních prostředků a ani je nedrhnout ocelovou vlnou, tedy drátěnkou, mohly by se jednoduše poškodit. Využijte raději jednu z následujících rad a nakonec příbory vyleštěte pomocí čistého hadříku z mikrovlákna.

Zdroj obrázku: Freepik

Postříbřené a pokovované příbory

Vezměte si kovovou nádobu vhodnou na sporák, nejlépe nízkou, a vyložte ji hliníkovou fólií. Nezapomeňte i na strany, ty vyložte také. Vložte do ní lžíce, vidličky i nože. Do nádoby nalijte vodu a nasypte do ní hodně soli, alespoň půl hrnku. Pomalu promíchejte a vařte deset minut. Poté vyjměte příbory a ze čtyř lžiček jedlé sody a pět lžic octa s třemi litry vody vytvořte tekutinu. Do této tekutiny na půl hodiny ponořte příbory.

Čištění pomocí kečupu

Kečup je kyselý, takže dokonale vyčistí i ty nejvíce zašpiněné příbory. Stačí, když veškeré vidličky, nože a lžíce potřete kečupem, může být ten nejlevnější, a necháte dvacet minut působit. Poté si vezměte hadřík z mikrovlákna a příbory vyleštěte.

Sušené mléko a kyselina citronová

Možná se vám tento způsob zdá zvláštní, ale po sušeném mléce zůstanou příbory krásně lesklé. Připravte si jednu a půl sklenice vody a přidejte do ní lžíci kyseliny citronové. Zároveň směs obohaťte o půl sklenice sušeného mléka. Nalijte vše do plastové nádoby, vložte příbory a nechte namočené celou noc.

Zdroj obrázku: Freepik

Příbory z nerezové oceli

Do nádoby nalijte jeden a půl litru vody a přisypte dvě polévkové lžíce jedlé sody a lihový ocet. Ponořte příbory do tekutiny na půl hodiny. Poté stačí opláchnout pod tekoucí vodou a vyleštit suchým hadříkem.

Jedlá soda a citronová šťáva

Vymačkejte šťávu z jednoho citronu a smíchejte ji s jedlou sodou. Musí vám vzniknout kašovitá konzistence. S takto připravenou pastou a pomocí jemného hadříku vyleštěte veškeré příbory.

Zdroj: https://www.diybeautify.com/2020/03/easiest-way-to-clean-stainless-steel-utensils-cutlery.html
Přidat na Seznam.cz