Slice Cheesecake With Chocolate Sauce Berries Cup Coffee

Za nepovedeným dezertem stojí často běžné chyby při jeho přípravě

Pečení lahodných dezertů, buchet nebo dortů patří mezi nejoblíbenější činnosti, navíc kdo by nemiloval sladké, že? Už při čtení receptu a chystání ingrediencí se všem sbíhají sliny, o to více, když celou domácností prochází nebeská vůně pečeného těsta. Jenže výsledek nemusí vůbec odpovídat názvu nebo fotografii v receptu. Bábovka bezdůvodně splaskne, řezy jsou zespodu připálené a buchty zase nedopečené. Jak je to možné? Na vině mohou být stále se opakující chyby. Čeho se vyvarovat?

Proč se to nepovedlo?

Jak je možné, že se pečená laskomina podle receptu nevydařila? Důvodů, proč pečený výtvor nepřipomíná ani zdaleka fotografii v receptu, může být několik. Nejčastějšími faktory, které vedou k nezdaru, mohou být ingredience. Různá kvalita mouky nebo cukru mohou ovlivnit finální výsledek, další příčinou může být nesprávné odměření použitých surovin. Domácí pečení je radost, pozor ale na chyby, které mohou zkazit nadšení i výtečnou chuť připravovaných pokrmů.

Mohlo by vás zajímat:  Banální metoda pomůže vytopit byt zdarma. Stačí uvařit večeři a otevřít dveře
Zdroj obrázku: Freepik

Váhu k ruce

Recepty obsahují seznam přísad a povětšinou přesnou gramáž. Při přípravě těsta se doporučuje držet se přesně zadaných údajů, jinak může dojít k tomu, že je těsto příliš tekuté nebo naopak hutné. Ponejvíce se to děje u receptů, v nichž se suroviny odměřují pomocí hrnků. Nádoby mohou mít odlišný objem, což vede k tragickému výsledku. Obdobně je vhodné dodržovat postup a nepřeskakovat jednotlivé body, protože usnadnění si práce může skončit nezdarem.

Teplota hraje zásadní roli

Otevírání dvířek během pečení nebo okamžitě po uplynutí časového limitu? Tyto dvě chyby mohou způsobit, že těsto splaskne. Nadýchané buchty, bublanina nebo bábovka se mohou vlivem teplotního šoku srazit. Povrch splaskne a po zchladnutí zůstane těsto již nadobro tuhé. Při pečení se nesmí trouba otevírat, aby se zamezilo nerovnoměrnému propečení, obdobně se musí po dopečení počkat, až moučník zchladne. Otevřou se dvířka na několik centimetrů a pečený dezert se nechá takzvaně dojít. Tímto způsobem se zamezí sražení a těsto zůstane krásně nadýchané.

Zdroj: https://www.tastingtable.com/723449/the-biggest-mistakes-youre-making-while-baking/
Přidat na Seznam.cz