Prkenko1

Vybrat kuchyňské prkénko není snadné, každý materiál má své výhody

Vybrat kuchyňské prkénko není v dnešní době snadné. Protože je tolik možností! Můžete si koupit jedno na ovoce, další na maso nebo mít zvláštní na sýry či uzeniny. Existuje mnoho prkének z různých druhů materiálů. Ne všechny jsou vhodné pro ostré nože, některé materiály nože tupí rychleji než ostatní.

Nejběžnější je dřevěné prkénko, které potřebuje zvláštní péči

Pokud se rozhodnete pro klasické dřevěné prkénko, uděláte dobře. Je totiž stále krásné a netupí ostří nožů. Mohou se do něj ale snadno dostat nečistoty nebo v nich zůstat bakterie, proto je nutné se o něj starat, abyste potraviny měli vždy čisté a připravené k jídlu. Bukové, ořechové nebo dubové prkénko může postupem času změnit barvu.

Mohlo by vás zajímat:  Několik osvědčených triků pomůže snížit náklady na energie během zimy
Zdroj obrázku: Freepik

Plastová prkénka jsou pohodlná a bezpečná i pro nože, protože se nebudou tupit. V řezech se sice usazuje více bakterií, ale tato prkénka můžete s klidem hodit k ostatnímu nádobí do myčky. Jsou lehká, odolná, i když se rychleji poškrábou. Můžete si jich nakoupit více a mít do zásoby, kdykoliv budete potřebovat nové.

Skleněná prkénka se do kuchyní teprve dostávají

Mnoho lidí nepoužívá skleněná prkénka, protože se bojí, že je rozbijí. Navíc při krájení mohou vydávat nepříjemný zvuk, takže se nehodí v případě, že se někdo v domácnosti potřebuje vyspat a vy zrovna děláte oběd nebo večeři. Jejich předností je snadné čistění a navíc jsou ozdobou kuchyně. Žádný jiný materiál nevypadá tak elegantně jako sklo.

Mohlo by vás zajímat:  Dokonale čistá trouba i bez agresivní chemie: stačí sáhnout do spíže pro ty nejlepší prostředky
Zdroj obrázku: Freepik

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, je nutné myslet na to, že se prkénka musí čistit a také pravidelně dezinfikovat. Je nutné oddělit to, na kterém krájíte ovoce a zeleninu, od používaného na maso. Šťáva z masa by se snadno dostala do ovoce, následky byste jistě na svém zdraví pocítili. Hygiena je v tomto případě velmi důležitá. Po každém použití prkénko umyjte nebo vložte do myčky. Jako dezinfekci můžete použít ocet nebo kyselinu citronovou.

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/a_guide_to_cutting_board_materials_and_which_one_to_choose/
Přidat na Seznam.cz