Pomůcky v kuchyni mohou vážně ohrozit zdraví, některé materiály jsou toxické

Současné kuchyně jsou nejen estetické, ale hlavně funkční. Jejich cílem je zajistit, aby se nám vařilo dobře, pohodlně a hlavně rychle. Skvělou pomocí je myčka nádobí, mikrovlnná trouba, kuchyňský robot, ale i jiná zařízení, díky kterým ušetříme čas v kuchyni. Výrobci se navzájem předhánějí v tom, kdo vyrobí lepší přístroj.

Některé výrobky mohou být z nekvalitních materiálů

Některé druhy výrobků mohou uvolňovat toxické látky, které se poté dostanou do potravin. Hrozbou tak může být i nesprávné používání hrnců a dalšího nádobí. Na co si dát v kuchyni pozor? Teflonové pánve patří mezi nejoblíbenější kousek nádobí. Jsou levné, snadno dostupné a také se dobře používají. Při vysokých teplotách ale začnou vylučovat nebezpečné látky, například sloučeniny fluoru.

Zdroj obrázku: Freepik

Pokud používáte poškrábané teflonové pánve, částice nátěru se mohou dostat do jídla a mají negativní vliv na tělo – snižují imunitu, vedou například k hormonálním poruchám a zvyšují riziko mrtvice. Dobrou alternativou jsou litinové pánve. Hliníkové a měděné hrnce mohou uvolňovat látky, které přecházejí při vaření do jídla. Mohou se hromadit v játrech a vést až k rakovině. Tyto druhy nádobí mají keramické povrchy, které chrání potraviny.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé čističe jsou zbytečná investice. Celá koupelna bude zářit čistotou díky doma vyrobeným prostředkům

Pořiďte si kvalitní nádobí, na kterém nešetřete – investice se vám vrátí

Kvalitními nerezovými hrnci rozhodně neuděláte chybu. Pokud máte pomůcky na vaření z černého nylonu, mohou se vám do těla dostat toxické látky, které mohou způsobit rakovinu. Při vysokých teplotách začnou uvolňovat diaminodifenylmethan. Tato látka patří na seznam těch, které přispívávají k poškození jater nebo bolestem břicha.

Zdroj obrázku: Freepik

Nevhodnou pomůckou jsou také plastové kelímky a příbory. Nejsou odolné vůči vysokým teplotám, nepoužívejte je tedy na teplá a horká jídla. Toxické látky se snadno mohou dostat do potravin a ovlivnit vývoj hormonálních onemocnění, rakoviny a dalších zdravotních problémů. Nepoužívejte plastového nádoby na potraviny a omezte používání plastových tašek. Preferujte skleněné nádoby a papírové sáčky.

Zdroj: https://www.thehealthy.com/home/common-kitchen-items-secretly-toxic/
Přidat na Seznam.cz