Kuchyňské prkénko je nutné důkladně čistit, jinak se stává semeništěm bakterií

Prkénko na krájení patří mezi velmi často používaný kousek vybavení kuchyně. Slouží pro krájení zeleniny, masa i mnoha jiných potravin, takže se není čemu divit, že se může jednat o semeniště mnoha bakterií a případných škodlivých zárodků. Aby bylo používání prkénka na krájení více hygienické a nehrozil přenos nemocí, je nutné pravidelné čištění a údržba. Díky tomu můžete i prodloužit životnost tohoto důležitého kuchyňského pomocníka.

Zdroj obrázku: Pixabay

Impregnace hned po zakoupení

Pro lepší odolnost a bezproblémové používání hned od začátku, je dobré prkénko na krájení hned po zakoupení ošetřit impregnací. Nepůjde o nic jiného než obyčejný potravinářský olej, například slunečnicový nebo řepkový. Dojde tím k uzavření struktury dřeva, takže se do prkénka nebudou tolik vsakovat šťávy a voda, což následně pomůže s údržbou. 

Pravidelná péče

Velmi důležitá je hlavně pravidelná péče o krájecí prkénko. Zhruba jednou za měsíc tak opakujte potření olejem pro ošetření vrchní vrstvy. Snažte se prkénko nemáčet dlouho ve vodě a vždy ho myjte přímo pod tekoucí vodou. Rozhodně také nepatří do myčky nádobí. Pokud se objeví odolné nečistoty, odstraňte je citronovou šťávou, citronem, solí nebo sodou.

Zdroj obrázku: Pixabay

Dekontaminace

Problém na prkénku jsou bakterie a případné choroboplodné zárodky. Ty se tvoří hlavně po krájení masa a je důležité je včas odstranit. Pro hygienické očištění tak prkénko důkladně opařte horkou vodou a otřete alkoholem s pomocí hadříku či papírové utěrky. Díky tomu snížíte riziko případných nemocí a kontaminace jídla. 

Odstranění zápachu z jídla

Na dřevěném prkénku na krájení často ulpí i pachy. Pro jejich odstranění použijte obyčejný citron rozkrojený na půlku, kterým plochu jednoduše otřete. Podobně bude fungovat i pokapání trochou citronové šťávy a otření například papírovou utěrkou. Prkénko tak bude opět nezávadné a připravené k dalšímu použití.

Přidat na Seznam.cz