Vepřová pečínka, která se rozplývá na jazyku: několik triků dovede tento pokrm k dokonalosti
Vepřová pečínka není složitá na přípravu. Připravit ji ale opravdu dobře už vyžaduje jisté kuchařské umění. Pokud je pečínka šťavnatá a chuťově bohatá, zaručeně si získá obdiv celé rodiny nebo dalších hostů, které na ni pozvete. Aby si pečené maso udrželo svou šťavnatost, mělo by být co nejrychleji vloženo do rozpálené trouby. Stačí zhruba 220 °C. Pak ho pečte asi patnáct minut, aby se zapeklo.
Do trouby dejte vodu
Po uplynutí čtvrt hodiny snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte další hodinu nebo déle. Obecně platí, že 1,5 kg masa je třeba péct 90 minut. Pod pekáč do trouby vložte pánev nebo jinou teplovzdornou nádobu s horkou vodou, která se bude odpařovat a vytvoří v troubě vlhkost. To napomůže správné a bohaté chuti masa, zároveň maso krásně zkřehne a nevysuší se.

Před pečením maso mírně pokropte vodou nebo vývarem. Pro zajímavější chuť maso polijte trochou jablečného, hroznového nebo pomerančového džusu nebo vínem a poté ho během pečení kropte každých patnáct minut. Maso do sebe vsákne tekutiny, zkřehne a bude se přímo rozplývat na jazyku. K tomu ho ozvláštníte netradiční chutí.
Na pečeni naskládejte slaninu
Aby maso při pečení nevyschlo, můžete na něj poklást proužky slaniny. Po upečení je odstraňte. Zakoupit můžete i přímo pečeni s povrchovou vrstvou tuku, kterou stačí před vložením do trouby jen nařezat. Pečeni svažte provázkem, aby se pekla rovnoměrně a nespálila se. Vhodné je k pečení použít pekáč s roštem, který zabrání tomu, že pečeně se bude „koupat“ ve šťávě a bude upečená nerovnoměrně.

Pečínku pečte bez vrchní poklice. Když je hotová, vyndejte ji z pekáče a nechte ještě chvíli odpočívat. Jako příloha poslouží klasický knedlík, zdravější variantou je pouhá zelenina nebo třeba těstoviny. K pečeni se výtečně hodí i nejrůznější omáčky, například lehce pikantní hořčicová, bylinková se šalvějí nebo omáčka z jablečné šťávy.
Zdroj: https://www.favfamilyrecipes.com/roast-beef/
