Okolo rozmrazování masa se vedou časté spory, některé způsoby jsou velmi nevhodné
Rychlé rozmrazování masa patří k častým otázkám v domácích kuchyních. Konzervace masných produktů mrazem patří k velmi oblíbeným způsobům, pojí se s ní ale nepříjemné rozmrazování. A stejně jako v mnoha dalších případech, i zde platí, že co člověk, to názor.
Někteří lidé preferují rozmrazování v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Někteří naopak strčí maso do lednice a nechají ho tam přes noc. V podstatě lze říci, že ani jedna metoda není špatná. Záleží na tom, jak kvalitní výsledek chcete mít a také kolik máte na rozmrazení masa času.
Čím déle, tím lépe
Při rozmrazování obecně platí, že čím déle maso rozmrazujete, tím lepší kvalitu na konci celého procesu získáte. Rychlé rozmrazování poškozuje vlákna masa a například rozmrazování v mikrovlnné troubě ničí i některé výživové složky, které maso obsahuje.
Mezi nejdelší způsoby patří rozmrazování v lednici. Maso dejte na talíř nebo do misky, protože při rozmrazování pustí vodu. Počítejte ale s tím, že rozmrazení velkých kusů hovězího nebo vepřového masa trvá klidně 3 – 5 dní.
Voda ochrání maso před bakteriemi
Mezi nejběžnější metodu patří rozmrazování ve studené vodě. Voda na rozdíl od vzduchu vede lépe teplo a tak dochází k rozmrazení rychleji než na vzduchu. Maso vložte do studené vody tak, aby bylo plně ponořené a nevyndávejte ho z mrazicího sáčku.
Voda kromě rychlého rozmrazení zajistí také ochranu masa proti bakteriím. Ty se také velmi rychle množí při rozmrazování v troubě nebo horké vodě. Rozmrazování v horké vodě se zcela vyhněte, a pokud opravdu spěcháte, raději využijte horkovzdušnou nebo mikrovlnou troubu.
Pokud rozmrazujete v mikrovlnce nebo troubě, maso vyndejte ze sáčku, a pokud je to možné, rozdělte ho na menší porce. Díky tomu dojde k lepšímu prohřátí masa. I tak se ale vyhněte šokovému rozmrazování. Takto rozmrazené maso je při pečení na povrchu tuhé, ale uvnitř nepropečené a syrové.