Okolo rozmrazování masa se vedou časté spory, některé způsoby jsou velmi nevhodné

Rychlé rozmrazování masa patří k častým otázkám v domácích kuchyních. Konzervace masných produktů mrazem patří k velmi oblíbeným způsobům, pojí se s ní ale nepříjemné rozmrazování. A stejně jako v mnoha dalších případech, i zde platí, že co člověk, to názor.

Někteří lidé preferují rozmrazování v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Někteří naopak strčí maso do lednice a nechají ho tam přes noc. V podstatě lze říci, že ani jedna metoda není špatná. Záleží na tom, jak kvalitní výsledek chcete mít a také kolik máte na rozmrazení masa času.

Zdroj obrázku: Pixabay

Čím déle, tím lépe

Při rozmrazování obecně platí, že čím déle maso rozmrazujete, tím lepší kvalitu na konci celého procesu získáte. Rychlé rozmrazování poškozuje vlákna masa a například rozmrazování v mikrovlnné troubě ničí i některé výživové složky, které maso obsahuje.

Mezi nejdelší způsoby patří rozmrazování v lednici. Maso dejte na talíř nebo do misky, protože při rozmrazování pustí vodu. Počítejte ale s tím, že rozmrazení velkých kusů hovězího nebo vepřového masa trvá klidně 3 – 5 dní.

Zdroj obrázku: Pixabay

Voda ochrání maso před bakteriemi

Mezi nejběžnější metodu patří rozmrazování ve studené vodě. Voda na rozdíl od vzduchu vede lépe teplo a tak dochází k rozmrazení rychleji než na vzduchu. Maso vložte do studené vody tak, aby bylo plně ponořené a nevyndávejte ho z mrazicího sáčku.

Voda kromě rychlého rozmrazení zajistí také ochranu masa proti bakteriím. Ty se také velmi rychle množí při rozmrazování v troubě nebo horké vodě. Rozmrazování v horké vodě se zcela vyhněte, a pokud opravdu spěcháte, raději využijte horkovzdušnou nebo mikrovlnou troubu.

Pokud rozmrazujete v mikrovlnce nebo troubě, maso vyndejte ze sáčku, a pokud je to možné, rozdělte ho na menší porce. Díky tomu dojde k lepšímu prohřátí masa. I tak se ale vyhněte šokovému rozmrazování. Takto rozmrazené maso je při pečení na povrchu tuhé, ale uvnitř nepropečené a syrové.

Přidat na Seznam.cz