Egg 2189986 1920

Vejce jsou občas tvrdohlavá, usnadněte si jejich přípravu několika triky

Pokud si uvaříte několik vajec, která ani nesníte, často je vrátíte zpátky do ledničky na místo, kde máte uložená neuvařená vejce. Jak ale poté poznat, které si můžete rozklepnout a sníst ke snídani na chlebu? Existuje několik způsobů, jak zjistit, jestli je vajíčko uvařené, nebo syrové.

Jak poznat čerstvé vejce?

Vařené vajíčko poznáte podle toho, že se točí kolem své osy, pokud ho roztočíte. Naopak to syrové se přestane točit téměř ihned. A co dalšího se v dnešním článku dozvíte o vejcích? Jestli nevíte, jak moc čerstvé je vejce ve vaší lednici, můžete to poznat podle jednoduchého triku. Dejte ho do hrnce, nalijte větší množství studené vody, a pokud zůstane na jeho dně, je čerstvé. To, které máte doma delší dobu, vyplujte na hladinu.

Mohlo by vás zajímat:  Grilovací sezóna je v plném proudu! Nesmíme ale zapomínat na jednu důležitou věc
Zdroj obrázku: Pixabay

Čerstvost vajíčka poznáte také podle toho, jestli v něm po zatřesení něco uslyšíte. Pokud ne, tak je čerstvé. Můžete využít také triky na vaření vajec, kterými zabráníte tomu, aby se při vaření rozbily skořápky. Musíte je nejdřív vytáhnout, aby při pokojové teplotě dostaly správnou teplotu. K jejich vaření použijte velký hrnec, protože při vaření by se vejce vůbec neměla dotýkat a narážet do sebe.

Vejce by neměla přijít do styku s jinými potravinami

Můžete skořápku na širším konci vejce propíchnout. A pomoci může také lžíce octa, kterou vložíte do vody. Díky tomu bílek nevyteče, i když se skořápka při vaření rozbije. A další otázkou je, jak dlouho vejce vařit, aby bylo natvrdo, nebo naopak naměkko. Pokud překročíte dobu delší než 10 minut, vejce může zešednout a na žloutku se vytvoří nazelenalý okraj, který nebude ani hezký, ani chutný.

Mohlo by vás zajímat:  Některé ženy kupují dětský pudr, i když miminko nemají. Využívají ho neobvyklým způsobem
Zdroj obrázku: Pixabay

Spousta lidí trápí loupání vajec. Z některých kousků totiž skořápka nejde pořádně sloupnout. Je důležité vodu na vaření osolit. Po uvaření dejte vejce do misky se studenou vodou a po chvíli ji vyměňte za novou, aby se nestihla zahřát. S loupáním si můžete pomoci také trikem – dejte vejce do sklenice, zalijte studenou vodou, zavíčkujte nebo zakryjte rukou a protřepejte ji. Skořápka se pak snadněji odstraňuje.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Tell-If-Eggs-Are-Raw-or-Hard-Boiled
Přidat na Seznam.cz