Stove 338139 1920

Usazeniny a mastnota dokážou dlouho odolávat, ani tento boj ale není marný

Provozní části domácnosti se často potýkají se zašlou špínou, která pochází především od častého střídání vlhkosti, která je živnou půdou pro rozmnožování bakterií. Jedná se zejména o taková místa, jako jsou:

  • spáry obkladů v kuchyni a koupelně,
  • záchodovou mísu,
  • sporák a troubu,
  • kuchyňský dřez.

Všechna tato místa jsou náchylná k výraznému znečišťování a často se na ně aplikují náročné postupy a chemikálie, které jsou nejen nepříjemné, co se týká vůně nebo interakce s pokožkou, ale také drahé. Tyto přípravky je možné nahradit jednoduchými prostředky, které jsou velmi efektivní, jsou-li aplikovány správně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak na zašlou špínu a mastnotu v domácnosti

Chcete-li se účinně zbavit usazených nečistot, vyzkoušejte následující postupy, které slibují zaručený výsledek při poměrně nízké námaze.

Mohlo by vás zajímat:  Kombinace dvou známých látek uvolní ucpaný odpad, nebo v kuchyni napáchá obrovskou pohromu

Čištění spár obkladů v kuchyni či koupelně

K čištění spár obkladů se používají dvě hlavní látky – jedlá soda a peroxid vodíku. Postup je velmi jednoduchý. Nejdříve se na spáry hrubým štětcem nanese peroxid vodíku, nechá se chvíli působit a následně se klasickým způsobem vydrhne. Na místo se pak houbičkou nanese jedlá soda. Postup je někdy nutné několikrát zopakovat, aby bylo dosaženo potřebného efektu.

Čištění záchodové mísy

V záchodové míse se usazuje především vodní kámen, který se postupně stává nevzhledným a díky rozmnožujícím se bakteriím také mění barvu. Jeho odstranění můžete dosáhnout použitím speciálního prostředku složeného ze směsi jedlé sody a vody (1 : 1), do níž přidáte kaspické mýdlo, destilovanou vodu a tea tree olejíček. Směs je vhodné dát do plastové nádoby a důkladně protřepat. Po promíchání směs nalejte do mísy a nechte 10 minut působit. Následně je potřeba mísu vydrhnout.

Mohlo by vás zajímat:  V kuchyni se mohou zabydlet malincí hosté. Vyžene je čistota a příjemná vůně

Sporák a trouba

Sporák i trouba trpí především na usazování mastnoty a zbytků potravy, které se po napečení poměrně těžko odstraňují. Plynový sporák se čistí pomocí čpavku – všechny součásti hořáků se vloží do uzavíratelných pytlů s trochou čpavku a nechají se několik hodin stát. Po otevření by se měla veškerá mastnota ztratit. Troubu a povrch sporáku vyčistíte speciálním přípravkem – směsí jedlé sody a octa rozmíchanými ve vodě. Povrchy směsí postříkejte, nechte několik hodin působit a poté je setřete vlhkým a suchým hadříkem. Napečené nečistoty je potřeba odstranit mechanicky.

Mohlo by vás zajímat:  Na slavnostní tabuli nesmí chybět dokonale vyleštěné sklenice. Navraťte jim ztracený lesk
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kuchyňské dřezy

Na kovových dřezech ulpívá jak mastnota, tak vodní kámen. Jejich odstranění by mělo být prováděno pravidelně, ideální je aplikace následujících prostředků:

  • jedlé sody,
  • citronové šťávy,
  • octa.

Prostředky nanášejte postupně, po chvíli působení je očistěte pemzou a nakonec opláchněte vodou.

Přidat na Seznam.cz