Šetřete peněženku i životní prostředí. Některé produkty si raz dva vyrobíte sami doma

Také jste si navykli spoustu potravin kupovat, protože nevíte, jak byste si je mohli vyrobit sami doma? Přitom průmyslově vyráběné zboží bývá velmi nezdravé, často i drahé a nekvalitní. Zkuste si podle tohoto návodu vyrobit některé základní suroviny, které běžně používáte – uvidíte, jak je to snadné a levné.

Vanilkový cukr

Ten, který koupíte v obchodě, se obvykle jmenuje vanilinový, ne vanilkový. Vanilin je chemické aroma, které ale nemá s pravou vanilkou pranic společného. Namísto používání takového nekvalitního produktu si raději vyrobte domácí vanilkový cukr. Zabere vám to pár minut. Do nádoby dejte jemný cukr, po délce nakrojte vanilkový lusk a lžící nebo nožem vyškrábejte semínka. Ta smíchejte s cukrem, nádobu zavřete a vše nechte odležet asi dva týdny. Poté můžete používat – chuť i vůně bude daleko intenzivnější.

Sušené ovoce

Sušené ovoce se obvykle konzervuje sírou, pokud si ho nekupujete v bio kvalitě. Můžete si jej však snadno připravit i sami. Stačí vhodné ovoce opláchnout, osušit a položit na plech vyložený papírem na pečení. Nastavte troubu na 60 °C (horký vzduch) a ovoce sušte 3–4 hodiny. Vyjměte jej, nechte zchladnout a postup opakujte ještě dvakrát při mírně teplejší teplotě, ale ne nad 70 °C.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jablečný ocet

Po loupání jablek nevyhazujte slupky ani jádřince, ještě se vám budou hodit. Vyrobte si z nich domácí ocet. Budete potřebovat dva kilogramy jablek, litr vlažné vody a dvě lžíce medu nebo javorového sirupu. Vložte přísady do velké nádoby a podlijte je vodou. Vše zakryjte utěrkou a dejte odpočívat na teplé místo. Míchejte 2–3krát denně. Po 3–4 týdnech přeceďte a nalijte do čisté nádoby.

Zdroj obrázku: Pixabay

Prací prášek

K přípravě 2,5 kg pracího prášku budete potřebovat: kilogram jedlé sody, kilogram boraxu a půl kila mýdlových vloček nebo strouhaného mýdla. Smíchejte všechny přísady a dejte prášek je do sklenice nebo jiné vzduchotěsné nádoby.

Přidat na Seznam.cz