Udržujte svou indukční desku stále krásnou díky prostředkům, které si snadno sami vyrobíte
Indukční varná deska se v moderní kuchyni krásně vyjímá. Jaký je nejlepší způsob péče o ni, aby se nepoškrábala? Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel, aplikovat triky ověřené hospodyňkami a sáhnout po domácích prostředcích, které jsou při úklidu nenahraditelné. Patří mezi ně lihový ocet, jedlá soda, peroxid vodíku a citron.
Čistěte jen vychladlou desku
Než začnete s čištěním, ujistěte se, že varná deska zcela vychladla. Pokud špína není příliš odolná, můžete ji vyčistit klasickým čisticím prostředkem, který běžně používáte. Vyrobit si ale můžete i svůj vlastní.
Budete potřebovat:
- filtrovanou šťávu ze tří citronů,
- 300 ml převařené vody,
- 100 g jemné soli,
- 50 ml octa.
Všechny ingredience nalijte do hrnce a zahřívejte asi patnáct minut. Po vychladnutí nalijte tekutinu do lahve s rozprašovačem. Nastříkejte prostředek na indukční desku a důkladně ji vyleštěte měkkou houbičkou. Pak desku důkladně osušte. Pokud je třeba, můžete použít i speciální škrabku na indukční desku, kterou zakoupíte v obchodě s domácími potřebami a která nečistoty jemně odstraní.
Směs peroxidu a sody na odolné skvrny
Pokud jsou skvrny na varné desce příliš odolné nebo těžce odstranitelné, použijte jedlou sodu a peroxid vodíku. Nejprve do misky nasypte trochu sody, do ní pak nalijte peroxid. Konzistence by měla mít podobu pasty. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody. Pastu nanášejte na skvrny měkkým hadříkem nebo houbičkou. Poradí si i s odolnými skvrnami, ale je dostatečně jemná na to, aby desku nepoškrábala.
Účinnou pastu z peroxidu vodíku a sody můžete použít i na jiné spotřebiče. Oceníte ji při čištění trouby, mikrovlnky nebo povrchů z nerezové oceli. Poté, co ji nanesete na špínu a necháte chvíli působit, ji setřete hadříkem nebo houbičkou a spotřebič důkladně opláchněte vlažnou vodou. Používejte 3% peroxid, který povrchy zbaví bakterií a případných mikrobů.
Zdroj: https://www.adelaideappliancegallery.com.au/how-to-clean-and-maintain-an-induction-cooktop/