Také zavařené a trvanlivé potraviny mají svou dobu spotřeby, kterou je vhodné dodržovat

Domácí zavařeniny, mražené jídlo i ostatní skladované produkty je nutné spotřebovat do určité doby od zaskladnění. Víte, jak dlouho vám vydrží kompoty? Podívejte se na užitečné tipy, se kterými už nikdy zbytečně nevyhodíte zásoby jídla jen tak.

Existují jídla, na kterých zkrátka nemáte vyražené datum spotřeby. Mezi ně se řadí mražená zelenina ze zahrady nebo maso rozporcované na menší části. Stejně tak nenajdete ve vaší spíži datum spotřeby na domácích kompotech nebo nakládané zelenině. Jak dlouho vám takové produkty vydrží a do kdy je dobré jídlo konzumovat?

Zdroj obrázku: Freepik

Kompoty a zavařeniny

Pokud zavařujete ovocné kompoty, džemy nebo zavařeniny, pak je dobré na sklenice napsat datum vaření. Budete mít lepší přehled o tom, který džem je nejstarší, a který naopak máte naskladněný chvíli. Ovocné kompoty se mají konzumovat do půl roku od zavaření. U džemů a zavařenin nepřekračujte rok od jejich přípravy.

Zavařená zelenina

Nakládané okurky patří k nejpoužívanější zavařené zelenině v českých domácnostech. Pokud se bez nakládaček taky neobejdete, nezapomeňte nádoby dobře uzavírat a konzumovat nejdéle do půl roku od zavaření. Pokud nakládanou zeleninu pasterizujete, pak vám vydrží až jeden rok.

Konzervy na horší časy

Snad každý z nás ve spíži najde alespoň jednu masovou konzervu nebo rybí nálev v konzervě. Taková jídla je nutné konzumovat podle doporučení výrobce. Nikdy však nepřekračujte datum spotřeby.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušené ovoce a zelenina

Vypěstovali jste na své zahradě ovoce a zeleninu a je možné úrodu uskladnit sušením? Pak vám vydrží úroda až jeden rok. Během uskladnění však musíte kontrolovat vlhkost i případné škůdce.

Nápoje vydrží nejdéle

Připravujete si domácí tinktury z bylin nebo alkohol či ovocná vína? Takové typy produktů vám vydrží ze všeho nejdéle. Jestliže jsou správně uzavřené, vydrží i několik let.

Zdroj: https://www.ready.gov/food
Přidat na Seznam.cz