Konzervy jsou ideální zásoba na cesty. Ale jen některé, pozorně čtěte složení

Čerstvá zelenina a ovoce, kvalitní maso i uzeniny, sýry a mléčné výrobky. To je základ zdravého stravování. Pokud ale musíte jíst konzervy, je nutné si pamatovat určitá pravidla, abyste zamezili nejen zdravotním problémům, ale ušetřili také životní prostředí. 

Dejte si pozor na kvalitu masa v konzervách

Ti, kteří rádi cestují na vlastní pěst, si do zásoby nakupují právě konzervy s masem a také jiné sterilizované jídlo, které vydrží náročnější podmínky a dodá jim energii na další cesty. Takové jídlo se těší oblibě hlavně u trampů a lidí, kteří preferují méně finančně náročnou dovolenou například pod stanem nebo v karavanu. V takovém případě je nutné vybrat si kvalitní konzervy, které nejen vydrží, ale také si na nich pochutnáte.

Zdroj obrázku: Freepik

Masové konzervy by měly obsahovat alespoň 80 % masa. Je lepší, když není mechanicky oddělené od kostí, pozorně čtěte štítky, ze kterých se dozvíte veškeré informace. Dnešní doba nabízí mnoho možností, koupit si můžete vepřové, hovězí i kuřecí maso ve vlastní šťávě, nabízí se také maďarský guláš. V konzervě si ale můžete koupit celá hotová jídla. 

Na prvním místě by neměla být voda

Jestliže konzervu otevřete a ucítíte hořkou pachuť, konzervu vyhoďte, protože už je zkažená. Nestává se to často, ale pokud ji necháte dlouho na slunci, obsah se zkazí. Pokud je na etiketě na prvním místě napsaná voda, můžete v ní očekávat mnoho konzervantů, které nejsou dobré pro naše zdraví. Nejčastěji se uvádí E 250, což je dusitan sodný. Tento konzervant se může v těle přeměnit na karcinogenní nitrosamin. Dusitan sodný se vyskytuje hlavně v uzeninách, kterým dodá uzenou chuť. Podle výrobců se dusitan nedá ničím nahradit.

Zdroj obrázku: Freepik

Při výběru konzerv pro osobní potřebu tak koukejte pečlivě na celé složení. Některé konzervy se mohou tvářit bezpečně, ale pro zdraví nebudou vhodné. Je nutné dávat si pozor na další konzervanty, a to nejen při nákupu zásob do karavanu. Zakoupit si můžete také sterilizovanou zeleninu, která se hodí jak příloha, někteří výrobci uvádějí trvanlivost až tři roky při správném skladování. Mnoho lidí si dnes doma zavařuje okurky, papričky nebo si vyrobí domácí džem z čerstvého ovoce.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/canned-food-good-or-bad
Přidat na Seznam.cz