Tajemství čisté kuchyně tkví v pravidelném úklidu, ale i s usazenými nečistotami si poradíte
Pokud kuchyň postupně neuklízíte, po pár měsících se úklid může stát pořádnou výzvou. Například jen po jednom smažení chutného řízku je kolem sporáku pořádný nános tuku. A ještě když jej necháte pár týdnů zaschnout. To stejné platí i u trouby nebo mikrovlnné trouby. Pokud je neudržujete a po každém pečení či ohřívání tyto pomocníky neutřete, necháte na nich později ruce. Abychom vám tuto práci usnadnili, připravili jsme pro vás několik účinných způsobů.
Digestoř a sporák
Možná vám to zní jako paradox, ale na zaschlé a mastné skvrny bude nejvhodnější olej. Stačí namočit papírovou utěrku do oleje a přiložit ji na mastné skvrny. Nechte několik minut působit a poté utřete. Zaschlé skvrny se pod čerstvým olejem rozpustí. Z trouby utírejte mastnotu pomocí hadříku namočeného v octu. Pokud potřebujete očistit mřížku z digestoře, bude stačit, když mřížku pokropíte olivovým olejem a umístíte na ni hadřík namočený v horké vodě. Přibližně po dvanácti minutách umyjte mřížku pomocí houbičky s mycím saponátem.

Mřížka z trouby
Nejhůře čistitelný je snad rošt z trouby. Napečené mastnoty a nečistoty jsou vytrvalé a čím častěji čištění budeme odkládat, tím horší to bude. Stačí, když smícháte prášek na pečení s trochou vody a vytvoříte pastu, kterou umístíte na rošt. Nechte pastu působit a poté umyjte houbičkou. Dalším způsobem, jak se zbavit mastnoty, je citron. Postačí, když nalijete půl litru vody do misky a vymačkáte do ní šťávu z citronu. Zapněte troubu nebo mikrovlnku na pár minut a poté mastnotu pouze setřete hadříkem.

Mastnoty ve dřezu
Mastnoty, ale i nepříjemného zápachu z odpadu se zbavíte pomocí sody. Stačí, když mokrý dřez zasypete jedlou sodou, necháte ji chvíli absorbovat mastnotu a pomocí houbičky krouživými pohyby umyjete. Poté dřez opláchněte horkou vodou.
