K šetrnému rozmrazení masa pomůže nejenom studená voda, ale i kontroverzní domácí spotřebič
Potřebuje si rychle rozmrazit maso, ale nevíte, jaký způsob bude nejrychlejší a nepoškodí vaše zdraví? Nejlepší metodou je rozmrazení masa v chladničce. To ale může trvat i několik hodin, ačkoliv je to nejzdravější způsob. Jestli ale potřebujete hovězí nebo drůbeží maso k co nejčasnějšímu použití, můžete si vybrat jeden ze způsobů, které doporučila Pensylvánská státní univerzita.
První metodou je rozmrazování ve studené vodě
Tato metoda je velmi jednoduchá. Maso zabalte do potravinového sáčku a vložte do nádoby se studenou vodou. Vodu měňte každých třicet minut. Pokud nemáte možnost nádoby, můžete maso rozmrazit i pod proudem tekoucí vody. Nikdy ale maso nerozmrazujte v teplé nebo dokonce horké vodě.
Jídlo by dostalo nepříjemný zápach a také se mohou množit nebezpečné bakterie. Výhodou této metody je rychlost, se kterou maso rozmrazíte. Je to také bezpečné, co se týče našeho zdraví. Maso tak není vystaveno vysokým teplotám, a nebude se tak tvořit prostředí, které podpoří rychlý růst bakterií. Tímto způsobem rozmrazíte půl kilogramu masa asi za hodinu.
Nevýhodou této metody je to, že musíte pravidelně měnit vodu. Pokud maso držíte pod tekoucí vodou, není to vhodné ekonomické řešení. Vždy se ujistěte, že máte maso pevně uzavřené v sáčku, aby se k němu nedostala voda.
Dalším způsobem je rozmrazení v mikrovlnné troubě
Jestli doma máte mikrovlnnou troubu, maso k rozmrazení můžete vložit do ní. Poté stačit jen nastavit vhodný program, díky kterému budete mít maso rozmrazené. Signál na troubě by měl zapípat, až bude maso připravené. Některé mikrovlnné trouby již mají program přesně určený pro rozmrazování.
Je to nejrychlejší metoda, která nevyžaduje mnoho pozornosti. Maso po rozmrazení v mikrovlnné troubě může být vařené, pečené nebo smažené. Nevýhodou tohoto způsobu je, že se maso může ohřát, což může způsobit množení bakterií. Také byste pečlivě měli vybrat misku nebo nádobu, ve které budete maso rozmrazovat. Některé produkty se mohou roztavit nebo vytvářet chemikálie, které jsou zdraví škodlivé.
Měli byste vědět, že jednou rozmrazené maso by se nemělo již nikdy zamrazovat. Je to totiž nejlepší způsob, jak chytit salmonelu. Mrazení masa je nejlepší způsob, jak ho uchovat delší dobu. Zamrazit se kromě masa mohou i houby, spousta lidí si kupuje do zásoby také pečivo nebo máslo.