Skladování potravin má svá pravidla. Do lednice mnozí dávají i to, co tam nepatří
Šikovné skladování potravin je nejen praktické, ale hlavně ekonomické. Kdo by nechtěl ušetřit pár korun jen tím, že bude správně uchovávat potraviny? Jak to udělat tak, aby se s jídlem neplýtvalo?
Ovoce a zelenina do ledničky nepatří
Výjimku tvoří listová zelenina, květák, brokolice, mrkev, borůvky, jahody nebo rybíz. Brambory, okurky nebo rajčata skladujte vždy mimo lednici, protože by se v ní mohly zkazit nebo chytnout různé plísně či bakterie. Mezi další potravinářské výrobky, které v lednici nemají co dělat, patří také med nebo olivový olej. Obě suroviny pod vlivem nižší teploty mění svou konzistenci.

Na internetu najdete několik rad, jak uspořádat jídlo v ledničce tak, aby zůstalo co nejdéle čerstvé, a doporučí některé triky pro prodloužení čerstvosti potravin. Jsou potraviny, které do chladničky nepatří a bude se jim lépe dařit ve spíži. Mezi takové patří například chléb nebo jiné pečivo. Dá se uchovávat v mrazáku a v případě potřeby vytáhnout a nechat povolit při pokojové teplotě. Ve spíži by měly zůstat také sypké a suché potraviny, ze zeleniny rozhodně česnek a cibule.
Spousta potravin patří do ledničky
Rodinné domy mají sklepy, kde se dá uschovat velké množství potravin. V bytech musí stačit lednička. Dejte pozor, aby se nepřechladila. Ve sklepech se totiž teploty pohybují kolem 12 stupňů, v lednici je teplota nižší. V lednici byste neměli skladovat brambory, okurky nebo rajčata.

Do spodní přihrádky v lednici můžete dát jablka a další místní ovoce. V horních je teplota vyšší a hodí se sem citrusy a načaté ovoce (zabalené). Do lednice patří maso a ryby, mléko a mléčné výrobky. Načaté potraviny skladujte v horní části lednice, kde budou na očích, z fyzikálního pohledu je nahoře tepleji. Do mrazničky můžete dát prakticky cokoliv, co se dá dlouhodobě uchovávat. Hodí se mít po ruce zmraženou pizzu nebo zmrzlinu.
Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/store-food-refrigerator
