Pripaleniny

Připálené nádobí znovu zazáří čistotou: rychlý zásah a správné prostředky dokážou zázraky

Při vaření je spousta prostoru pro malou nehodu. Nejčastěji při ní dojde ke spálení vašeho oblíbeného nádobí. Spálený hrnec, pánev nebo pekáč přitom nikoho nepotěší. Stačí jen malá nepozornost nebo příliš vysoká teplota a problém je na světě. Poradíme vám, jak se vypořádat s touto nepříjemnou situací a jaké čisticí prostředky jsou nejlepší pro to, abyste se co nejrychleji zbavili i těch nejodolnějších nečistot.

Jednejte rychle!

Mezi základní pravidla pro řešení spálených hrnců rozhodně patří rychlost. Pokud k této nepříjemné situaci dojde, jednejte co nejrychleji. Spálené dno pánve nebo hrnce zalijte vroucí vodou a přidejte trochu mycího prostředku. Tento jednoduchý postup vám určitě pomůže zbavit se připáleného tuku. Nechte takto nádobí několik hodin. Nejlepší je nechat je namočené přes noc. Při čištění nezapomínejte na bezpečnostní prvky, jako jsou gumové rukavice.

Mohlo by vás zajímat:  Správný způsob čištění propůjčí zrcadlům dokonalý lesk a čistotu
Zdroj obrázku: Freepik

Na pomoc přivolejte ocet a jedlou sodu

K odstranění odolných nečistot je nejjednodušší sáhnout po osvědčených prostředcích. Využít můžete samozřejmě chemikálie, ale přírodní řešení jsou mnohem lepší. Ocet a jedlá soda vám pomohou stejně dobře a máte je zaručeně vždy po ruce. Jak je můžete využít v tomto konkrétním případě?

Vezměte spálené nádobí a nalijte do něj ocet. Poté uvařte vodu v konvici a nalijte ji do pánve tak, aby pokryla celý spálený povrch. Následně můžete přidat jedlou sodu. Dojde k rychlé reakci a na povrchu nádoby se vytvoří velká pěna. Nechte roztok v nádobě působit a po nějaké době vše vylijte. Veškeré zbytky na dně hrnce nebo pánve musíte odstranit drátěnkou. Na konci ošetření vyčistěte hrnec nebo pánev klasicky vodou a mycím prostředkem na nádobí a důkladně opláchněte.

Mohlo by vás zajímat:  Ocet zbaví zahradu plevele, škůdců a vyčistí zrezlé nářadí
Zdroj obrázku: Freepik

Co naopak nedělat?

Mnoho žen na čištění spálenin používá prostředky na čištění trouby. Tato metoda ovšem může vést k nevratnému poškození, zejména u nerezového nádobí. Proto je vhodné zvolit méně invazivní metody s použitím přirozených složek.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-ways-to-clean-a-scorched-pan-252295
Přidat na Seznam.cz