Domácí nakládané zelí je bezkonkurenční v chuti i složení. Jednoduchý recept zvládne každý

Domácí nakládané zelí je bezkonkurenční v chuti i složení. Jednoduchý recept zvládne každý

Domácí kysané zelí je jednou z nejchutnějších zavařenin. Přestože ho konzumujeme především v podzimním a zimním období, prospívá tělu po celý rok. Obsahuje mikroorganismy nezbytné pro udržení normální střevní mikroflóry a chrání imunitní systém. Samotný proces kvašení je extrémně jednoduchý a nevyžaduje žádné úsilí. Stačí vybrat správné suroviny a trocha času.

Kolik soli je potřeba?

Kysané zelí pochází ze severní Číny. Postupem času a v důsledku migrace se tento způsob přípravy rozšířil po celém světě, a Židé kysané zelí dokonce přijali za své tradiční jídlo. Nakládat se dá jakýkoliv druh zelí, nejen tradiční bílé, ale i červené a čínské. Nejvhodnější jsou podzimní a zimní exempláře, dostatečně velké a zralé.

Mohlo by vás zajímat:  Před zimou potřebují hortenzie chránit. Rostliny posílí dobře zvolené hnojivo

V mnoha domácnostech se do kysaného zelí přidává cibule, bobkový list, kopr, nové koření, a dokonce i nakrájené kousky jablek. A samozřejmě sůl, která je zodpovědná za celý proces sekrece šťávy. Na kilogram zelí by jí mělo připadnout asi 20 gramů. Zelí se nakládá do speciálních sudů, kbelíků a sklenic. Časté jsou keramické hrnce nebo kameninové sudy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak zelí připravit?

Na základní recept budete potřebovat 10 kg bílého zelí, 1 kg mrkve a 200 g soli. Hlávky zelí oloupejte, vyřízněte tvrdé jádro a nakrájejte na nudličky. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte. Vše vložte do nádoby a zasypte solí. Důkladně promíchejte a nechte asi 15 minut odstát. Zelí začněte pěchovat válečkem nebo plochou lžící či jiným nástrojem. Když pustí šťávu, přitlačte ho talířem. Po dvou dnech opakujte. Po týdnu až dvou zelí umyjte, napěchujte do sklenic a zalijte nálevem.

Mohlo by vás zajímat:  Aby oblečení po vyprání vždy příjemně vonělo: Pomůže vyčištění pračky i správné sušení

Kysané zelí při správném skladování vydrží v lednici několik měsíců, teplota ale nesmí přesáhnout 2 °C. Zelí by se mělo skladovat v dobře uzavřených sklenicích, aby nedocházelo k oxidaci. Pokud se zabarví do tmavých odstínů, je to známka hniloby a poškozená zelenina by měla být vyhozená. Nejezte ani zapáchající zelí.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/simple-sauerkraut
Přidat na Seznam.cz