Nejkřupavější okurky na světě mohou být právě ty vaše. S naším receptem se podaří každému

Nejkřupavější okurky na světě mohou být právě ty vaše. S naším receptem se podaří každému

Udělat si na zimu zásobu nakládaných okurek se rozhodně vyplatí. V době, kdy je čerstvá zelenina těžko dostupná, je určitě oceníme. Hodí se i na slavnostní chlebíčky, do salátů nebo jako příloha k hlavním jídlům. Vyzkoušejte recept na okurky, který používaly už naše babičky a který zaručí, že zelenina zůstane křupavá a tvrdá.

Suroviny na přípravu

Okurky se nakládají zpravidla do octového nálevu s kořením. Od těch konzervovaných se liší pouze tím, že se vybírají dostatečně vzrostlé a zralé exempláře. Nakládané okurky mají výraznou sladkokyselou chuť, která obohatí spoustu dalších pokrmů. Pokud se vám nedaří okurky naložit tak, aby zůstaly dokonale tuhé a křupavé, vyzkoušejte následující osvědčený recept.

Mohlo by vás zajímat:  Špinavou rychlovarnou konvici je nejlepší napatlat kečupem. Za několik minut bude jako nová

Potřebovat budete malé okurky vhodné k nakládání (čím budou menší, tím lepší bude jejich výsledná chuť), nové koření, hořčičná semínka, bobkový list, pár kuliček pepře, mrkev, cibuli, česnek, kopr a křen. Na nálev si připravte tři litry vody, půl litru desetiprocentního octa, deset lžic cukru a tři polévkové lžíce soli.

Zdroj obrázku: Freepik

Postup nakládání

Sklenice, do kterých budete okurky nakládat, důkladně vymyjte a osušte. Oloupanou mrkev nakrájejte na plátky stejně jako cibuli. Do každé sklenice vložte tři zrnka nového koření, čtyři zrnka pepře, trochu hořčičných semínek, jeden bobkový list, stroužek česneku, jeden kousek mrkve, trochu cibule, kousek křenu a snítku kopru. Nakonec do nich pevně a svisle naskládejte okurky silnějším koncem dolů.

Mohlo by vás zajímat:  Přesazování rostlin má několik pravidel. Málokdo ví, že záleží také na denní době

Poté připravte lák. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, sůl a přiveďte k varu. Poté přilijte ocet. Sklenice s okurkami zalijte horkým lákem a dobře uzavřete. Aby zelenina zůstala křupavá, je důležité ji zalít hned po uvaření láku. Dno velkého hrnce vyložte utěrkou, vložte do něj sklenice a pasterizujte, dokud okurky nezmění barvu. Nakonec horké sklenice otočte dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě.

Zdroj: https://www.theprairiehomestead.com/2016/08/crispy-crunchy-pickles.html
Přidat na Seznam.cz