Pravidelná konzumace vajec udržuje tělo i mysl v kondici. A cholesterolu se bát nemusíme
Dopřáváte si k snídani pravidelně vejce? Potom prospíváte svému zdraví. Tento živočišný produkt je totiž nabitý vitamíny a také minerálními látkami. Vajíčka obsahují například vitamín A, D, E, K a B. Chybí v nich pouze vitamín C, který lze ovšem dodat jinými potravinami.
Slepičí vejce by měly být součástí lidského jídelníčku
Kromě jiného najdete ve vejcích i selen, železo, fosfor, vápník a fluor. Díky obsahu luteinu a zeaxantinu chrání i sítnici oka a cholin pak udržuje v kondici mozek a nervový systém obecně. Velmi hodnotné jsou pak ve vajíčkách bílkoviny, které jsou dobře stravitelné.

Jaké účinky mají vejce na zdravotní stav?
Tyto důvody vás přesvědčí o tom, proč byste měli jíst pravidelně vajíčka:
- Po konzumaci vajec se zlepšuje paměť a obecně mentální funkce.
- Dokonce bude ochráněn i váš kardiovaskulární aparát před nejrůznějšími nemocemi.
- Zlepší se kvalita vaší hřívy, pokožky i zraku.
Jak je to s cholesterolem ve vejcích?
Velmi diskutovaným tématem je cholesterol ve vejcích. Mnoho odborníků ovšem potvrdilo, že vajíčka obsahují pouze zdravé tuky a nenasycené mastné kyseliny. Ty naopak udržují srdce a cévy v kondici. Také hladina „hodného“ HDL cholesterolu se díky nim drží v normě, a může dokonce i stoupat, což je pozitivní fakt. Ideálně byste měli zkonzumovat až tři vejce týdně, abyste mohli zpozorovat pozitivní účinky.

Jak vejce připravit?
Nejzdravějším způsobem přípravy je údajně vaření vajec naměkko. Po přesáhnutí deseti minut varu totiž ztrácí až 40 procent své nutriční hodnoty. Také byste se měli vyhnout přílišnému přidávání tuku a tučné slaniny během snídaně (např. do míchaných vajíček). A v neposlední řadě se řiďte jedním snadným pravidlem: než vejce skutečně použijete k přípravě pokrmu, nikdy je neomývejte před rozklepnutím. Skořápka funguje jako bariéra proti bakteriím.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-eggs
