Osvojte si 4 jednoduché triky v kuchyni a šetřete každý den peněženku i životní prostředí
Chcete ušetřit peníze a zároveň snížit svůj dopad na životní prostředí? Tím, že se budete v kuchyni a celkově ve své domácnosti chovat ekologicky, pomůžete planetě a také svému bankovnímu účtu. Pomocí následujících tipů zjistíte jak na to!
Naplánujte si jídlo předem
Plánování je dlouhá cesta, která se ovšem vyplatí. Vyhraďte si každý týden čas na plánování jídla, které budete v následujících dnech vařit. Seznamte se detailně s tím, jaké přísady budete pro každé jídlo potřebovat, a přidejte je na svůj nákupní seznam. Díky tomuto kroku se vyhnete kupování zbytečných věcí, které vůbec nepotřebujete. Naplánování týdenního jídelníčku vám také pomůže odolat pokušení objednávat si jídlo v plastových krabičkách a neřízeným nájezdům na ledničku, pokud se snažíte udržet si figuru.

Nevyhazujte zbytky jídla
Mnoho zbytků jídla se dá ještě použít pro další recepty, proto je nevyhazujte, ale zužitkujte. Zbyla vám zelenina? Uvařte polévku nebo zeleninovou směs na těstoviny. Kuřecí kosti se zase budou hodit na domácí vývar. Dalším způsobem, jak znovu využít zbytky jídla, je například přeměnit starý chléb na krutony nebo z přezrálých banánů upéct banánový chlebíček. Určitě najdete i jiné způsoby, jak znovu použít potraviny, které byste jinak vyhodili.
Přeskočte cyklus sušení na myčce nádobí
Kuchyňské spotřebiče jsou bezpochyby pohodlné, ale energie, kterou ke svému výkonu používají, má negativní dopad na naše životní prostředí, o dopadu na naše peněženky ani nemluvě! Naštěstí existují způsoby, jak si užít pohodlí a ještě ušetřit. Jedním z nich, jak toho dosáhnout, je přeskočit na myčce tzv. „cyklus sušení“. Když nastane čas sušení, jednoduše otevřete dvířka myčky a nechte nádobí přirozeně uschnout.

Horké potraviny do ledničky nepatří
Stejně jako myčka nádobí i lednice spotřebovává plno energie. Chcete-li snížit množství spotřebované energie, zajistěte, aby vaše lednice nebyla nastavena na příliš vysoký výkon. Nejúčinnější nastavení se pohybuje mezi 2 a 5 ºC, u mrazáku na -18 ºC. Dalším tipem je nedávat do lednice teplé jídlo, to totiž způsobí, že lednice spotřebuje více energie, aby snížila teplotu na normální hodnotu.
Zdroj: https://www.theglobeandmail.com/life/food-and-wine/article-how-to-save-money-in-the-kitchen-and-help-the-environment-while-you/
