Nadbytek soli v pokrmech lze redukovat bylinkami a kořením
Určitě znáte pohádku Sůl nad zlato, která má ve své podstatě pravdu. Kdo by chtěl jíst vepřové koleno na sladko. Vůbec by si na něm nepochutnal. Je tedy zřejmé, že sůl je v kuchyni důležitá. Na druhou stranu bychom neměli pokrmy přesolovat, protože to škodí lidskému organismu, zejména kardiovaskulárnímu systému. Sůl lze totiž velmi dobře částečně nahradit. Jak na to?
Vyzkoušejte sůl himalájskou
V poslední době se stále častěji při kuchyňské přípravě potravin doporučuje používat himalájskou sůl místo tradiční kamenné. Obsahuje totiž také zdraví prospěšné minerály, je tedy o něco zdravější. Ale ani s ní by se nemělo solit přespříliš. Když si vaše chuťové buňky zvyknou na větší množství soli, těžko budou přijímat omezené solení.
Které bylinky ochutí jídlo
Vedle alternativní soli lze jídlo ochutit kořením a bylinkami. Jejich správná volba má velký význam, protože pak není nutné pokrm přesolovat, aby měl nějakou chuť.
- Rozmarýn je aromatická bylina, která se používá k dochucení mnoha jídel. Může se použít jako náhrada soli v mnoha receptech, jako jsou pečené brambory nebo masové pokrmy. Rozmarýn obsahuje silné antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.
- Oregano je další bylina, kterou můžeme použít jako náhradu soli, například do pizzy, omáček a salátů. Oregano obsahuje silné antimikrobiální látky a pomáhá při trávení.
- Bazalka je aromatická bylina, která se často používá v italské kuchyni. Funguje jako náhrada soli v receptech, ve kterých se používají těstoviny. Výborná je na pizzu.
Vyzkoušejte klasiku – cibuli a česnek
V kuchyni dodáte pokrmům chuť použitím tradiční cibule, česneku, papriky nebo exotičtější kurkumy.
- Cibule a česnek jsou skvělé alternativy k soli. Toto koření je silně aromatické. Cibule a česnek obsahují zdraví prospěšné látky, jako jsou flavonoidy a antioxidanty.
- Paprika má výraznou chuť a může být použita v mnoha receptech, jako jsou guláše, omáčky a pečené maso. Paprika obsahuje vitamíny A a C.
- Kurkuma je koření, které se používá především v asijské kuchyni. Může být použita jako náhrada soli v různých receptech, jako jsou kari a omáčky. Kurkuma obsahuje silné antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.
Zdroj: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/herbs-and-spices