Opomíjené kroupy patří do jídelníčku po celý rok. Skvěle zasytí a dodají důležité živiny

Opomíjené kroupy patří do jídelníčku po celý rok. Skvěle zasytí a dodají důležité živiny

Kroupy jsou oblíbené zejména mezi vegetariány a vegany. Je to čistě přírodní obilovina, která je vyráběná z ječmene, pšenice či ovsa. Zrníčka se zpravidla vaří v mírně solené vodě do měkka a slouží jako chutná příloha k masu anebo jako součást bezmasých pokrmů.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč jíst kroupy

Už jste někdy ochutnali kroupy? Pokud ne, určitě je zkuste, a to nejen v rámci konzumace houbového kuby ve sváteční dny. Když se vhodně upraví a uvaří, jsou velmi chutné a také výživné. Hodí se kromě jiného i k redukční dietě. Obsahují velké množství bílkovin, a tak i skvěle zasytí na dlouhou dobu. Dále jsou plné vitamínu E i B a také minerálních látek. Tělu dodají vápník, železo, hořčík anebo selen a zinek.

Mohlo by vás zajímat:  Podobají se ovocným muškám, tento hmyz ale útočí na pokojové rostliny. Květiny zachrání česneková zálivka

Jak kroupy použít v gastronomii?

K masovým plátkům či steakům jsou kroupy jako dělané. Ovšem lahodné budou i v úpravě jako rizoto. Přidat k nim lze čerstvé orestované lesní houby, osmaženou cibulku, šalotku a jakoukoliv opečenou zeleninu (cukety, papriky, lilky, kukuřici). Některé šikovné hospodyňky pomocí krup zahušťují polévky. A řezníci, kteří organizují zabíjačku, se bez nich neobejdou, když vyrábí šťavnatá jelítka.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně vařit kroupy?

Zde je několik rad, které vám mohou pomoci při správném vaření krup:

  • Ještě než dáte kroupy vařit, propláchněte je a namočte na pár hodin do vody. Budou stravitelnější.
  • Kroupy následně vařte v lehce osolené vodě na mírném plamenu a přiklopte je poklicí. Kromě vody lze použít i mléko anebo masový a zeleninový vývar. Obilovina musí absorbovat veškerou tekutinu v hrnci.
  • Abyste předešli slepování zrn, můžete ke kroupám přidat kouskem másla anebo přilít trošku oleje.
  • Na sklenici krup použijte primárně dvě sklenice vody. Tekutinu lze dle potřeby doplnit.
Mohlo by vás zajímat:  Dávat aviváž jen do pračky může být chyba. Voňavá tekutina pomůže v celém domě, včetně kuchyně

Obdobným způsobem lze vařit i jiné obiloviny, jako například jáhly, pohanku, quinou, ovesné vločky a podobně.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-cook-barley-at-home#different-types-of-barley
Přidat na Seznam.cz