Opomíjené kroupy patří do jídelníčku po celý rok. Skvěle zasytí a dodají důležité živiny
Kroupy jsou oblíbené zejména mezi vegetariány a vegany. Je to čistě přírodní obilovina, která je vyráběná z ječmene, pšenice či ovsa. Zrníčka se zpravidla vaří v mírně solené vodě do měkka a slouží jako chutná příloha k masu anebo jako součást bezmasých pokrmů.

Proč jíst kroupy
Už jste někdy ochutnali kroupy? Pokud ne, určitě je zkuste, a to nejen v rámci konzumace houbového kuby ve sváteční dny. Když se vhodně upraví a uvaří, jsou velmi chutné a také výživné. Hodí se kromě jiného i k redukční dietě. Obsahují velké množství bílkovin, a tak i skvěle zasytí na dlouhou dobu. Dále jsou plné vitamínu E i B a také minerálních látek. Tělu dodají vápník, železo, hořčík anebo selen a zinek.
Jak kroupy použít v gastronomii?
K masovým plátkům či steakům jsou kroupy jako dělané. Ovšem lahodné budou i v úpravě jako rizoto. Přidat k nim lze čerstvé orestované lesní houby, osmaženou cibulku, šalotku a jakoukoliv opečenou zeleninu (cukety, papriky, lilky, kukuřici). Některé šikovné hospodyňky pomocí krup zahušťují polévky. A řezníci, kteří organizují zabíjačku, se bez nich neobejdou, když vyrábí šťavnatá jelítka.

Jak správně vařit kroupy?
Zde je několik rad, které vám mohou pomoci při správném vaření krup:
- Ještě než dáte kroupy vařit, propláchněte je a namočte na pár hodin do vody. Budou stravitelnější.
- Kroupy následně vařte v lehce osolené vodě na mírném plamenu a přiklopte je poklicí. Kromě vody lze použít i mléko anebo masový a zeleninový vývar. Obilovina musí absorbovat veškerou tekutinu v hrnci.
- Abyste předešli slepování zrn, můžete ke kroupám přidat kouskem másla anebo přilít trošku oleje.
- Na sklenici krup použijte primárně dvě sklenice vody. Tekutinu lze dle potřeby doplnit.
Obdobným způsobem lze vařit i jiné obiloviny, jako například jáhly, pohanku, quinou, ovesné vločky a podobně.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-cook-barley-at-home#different-types-of-barley
