Triky, jak uvařit i z mála aneb Čím nahradit některé suroviny
Čím nahradit vajíčko a jak vyřešit nedostatek cukru? Nebo nevíte, jak udělat našlehané těsto na palačinky bez kuchyňského robota? Nebojte se, následující rady vám napoví několik způsobů, jak si poradit v nečekaných situacích, kdy se chcete pustit do vaření či pečení, ale něco vám k tomu chybí.
Banán místo vejce
Zralý banán nahradí vejce v těstě. Vmíchejte ho do tekuté směsi a uvidíte, že se spojí suché přísady. Polovina banánu nahradí jedno vejce. Dobrou náhražkou pro zjemnění dezertů je také meruňkové nebo švestkové pyré. Za jedno vejce stačí čtvrt sklenice pyré. Jako náhrada může posloužit také důkladně rozdrcené tofu. Dobře poslouží i lněné semínko, které po lehkém pomletí namočíte na chvíli do vody.

Vyšlehané palačinky bez mixéru
Výborné palačinky připravíte i bez mixéru. Nachystejte si mléko a vejce, které jste nejdříve rozšlehali vidličkou, a vše umístěte do láhve s minerální vodou. Opatrně přidejte mouku. Lahev uzavřete a důkladně protřepejte, dokud nebudou ingredience důkladně promíchány. Odšroubujte láhev a odložte zhruba na 15 minut, aby těsto odpočívalo a unikly vzduchové bubliny.
Když dojde mouka
Když vám dojde mouka na těsto, hledejte ve skříni cereálie nebo krupici. V mlýnku na kávu rozdrťte ovesné vločky nebo pohanku na mouku. Smíchejte se zbytkem pšeničné mouky k pečení. Pokrmy budou nejen chutné, ale také zdravější.

Sladké ovoce jako náhrada cukr
Pokud máte doma sušené ovoce, můžete ho využít jako zdravější náhradu cukru. Datle jsou nejsladší. Důkladně je rozmixujte a vzniklou sladkou pastu nechte v lednici. Oslazení zvládnete také s pomocí fíkové nebo meruňkové pasty. Velkou výhodou je i fakt, že sušené ovoce obsahuje důležité minerály, jako je draslík, hořčík nebo vápník, takže rozhodně jde o zdravější variantu v porovnání s obyčejným bílým cukrem. Pro některé dezerty si vystačíte s marmeládou nebo přímo s čerstvým ovocem.
