Tři kroky, jak se zbavit pesticidů, které si nosíme domů na zelenině a ovoci

Kupujete ovoce a zeleninu v hypermarketech a supermarketech? Zcela jistě je po přinesení domů pečlivě myjete a zbavujete škodlivých látek, mezi které patří například pesticidy. Hnojiva a hubicí látky jako pesticidy vám po nedůkladným umytí mohou způsobit i zdravotní problémy. Málokdo ale ví, že omytí pouze proudem studené vody nestačí.

Pesticidy patří mezi látky určené k hubení hmyzu a k tlumení chorob rostlin, které způsobuje napadení hmyzem. Využívají se v zemědělství a ačkoliv se od nich dnes již často opouští, velké sady a plantáže je stále využívají, protože se jedná o účinnou a relativně levnou metodu. Společně s nákupem si je ale přinesete až domů a po nepečlivém omytí je dokonce i konzumujete. Jak se jich nadobro zbavíte?

Zdroj obrázku: Pixabay

Pesticidů se zbavíte třemi jednoduchými kroky

Pro jejich odstranění ze slupky ovoce a zeleniny vám stačí dodržení těchto tří kroků. Nejprve zeleninu ponořte alespoň na tři minuty do kyselého roztoku. Ten vytvoříte smícháním tří polévkových lžic kyseliny citronové a sklenice octa v litru vody.

Zeleninu nechte v roztoku ponořenou alespoň tři minuty. Tím docílíte odstranění první vrstvy pesticidů, které jste si přinesli společně s nákupem. Po třech minutách ovoce a zeleninu vyjměte z lázně a připravte si zásaditý roztok.

Mohlo by vás zajímat:  Škůdci jsou hrozbou každé kuchyně. Přinášíme 4 tipy, jak si s nimi rychle poradit
Zdroj obrázku: Pixabay

K jeho vytvoření potřebujete tři vrchovaté polévkové lžíce prášku do pečiva rozpuštěného opět v litru vody. Ovoce a zeleninu do něj opět ponořte alespoň na tři minuty a vrstvu pesticidů z něj lehce smyjte rukama.

Nakonec ovoce a zeleninu pečlivě omyjte pod proudem vlažné vody. Tím se zbavíte poslední vrstvy pesticidů společně se zbytky kyselého i zásaditého roztoku. Díky těmto třem jednoduchým krokům docílíte stoprocentně zdravého ovoce a zeleniny, které neškodí vašemu trávicímu systému.

Přidat na Seznam.cz