Na usazenou mastnotu v kuchyni je třeba jít z gruntu, těmto prostředkům neodolá
Známe to všichni – mřížka digestoře opět zmatněla pod nánosem odpařeného tuku, o fritovacím hrnci ani nemluvě. A co ty skříňky? I přes pravidelnou péči v podobě teplé vody a saponátu se mastnota drží a navíc na ní ulpívá prach. Výsledkem jsou nevzhledné zažloutlé skvrny, které je obtížné vyčistit. Co s tím? Odhalíme si pár pomocníků, které je nasnadě zařadit do domácího arzenálu čisticích prostředků. Co je v boji s mastnotou nejúčinnější?
- jedlá soda
- ocet
- čpavková voda
Jedlá soda jako zázrak při úklidu
Tento bílý prášek se čím dál více používá nejen při pečení a jako první pomoc při pálení žáhy, ale také jako účinný prostředek při odstraňování nečistot. Jednoduše nasypte do litru vody čtyři čajové lžičky jedlé sody a promíchejte. Hadřík namočený v roztoku důkladně vyždímejte a lehce otřete znečištěné povrchy. Vzhledem k abrazivním účinkům jedlé sody na hadřík netlačte, zejména v případě, že máte kuchyňské skříňky vyrobené ze dřeva nebo dřevovláknitých desek (MDF), mohlo by dojít k drobným povrchovým oděrkám.
Odmašťujte octem
Pokud nechcete riskovat odření choulostivého materiálu, vsaďte na ocet. Jeden díl octa smíchejte v láhvi s rozprašovačem se dvěma díly vody, nastříkejte na mastné skvrny a nechte pár minut působit. Poté stačí setřít vlhkým hadříkem a osušit. Ocet navíc funguje jako dezinfekce – dvě mouchy jednou ranou!
Potřebujete rychlý účinek? Sáhněte po čpavkové vodě
Zředěním jedné lžíce čpakvu s půl litrem vody získáte směs, která okamžitě rozpouští mastnoty a hluboko usazené nečistoty. Houbičkou nanášejte na znečištěný povrch a následně důkladně setřete hadříkem namočeným v teplé vodě. Pozor! Čpavková voda je žíravina, pracujte s ní pouze v souladu se zásadami ochrany uvedenými na obalu od výrobce.