Ne každý olivový olej je opravdu kvalitní. Zaměřte se při výběru na důležité údaje
Olivový olej je po celém světě doslova uctíván pro jeho příjemnou chuť a příznivé účinky na zdraví. Na trhu existuje mnoho druhů olivového oleje, takže výběr toho správného může být někdy matoucí. Pokud však budete při výběru dodržovat některé základní zásady, o které se zde s vámi rádi podělíme, najdete kvalitní olivový olej i ve vašem obchodě.
Na co se zaměřit při výběru olivového oleje?
Nejlepším způsobem, jak si ověřit kvalitu olivového oleje, je samozřejmě jeho ochutnávka. Ale buďme upřímní, kdo má takovou možnost? Pokud nepatříte mezi takové šťastlivce a v supermarketu obvykle váháte, který olej vybrat, máme pro vás malou, avšak zcela zásadní radu. Naučte se správně číst etikety a zaměřte se na následující informace.
Původ
Dobrý extra panenský olivový olej by měl být pěstován, lisován a plněn do lahví pouze v jedné zemi. Označení „italský produkt“ na přední straně lahve nemusí nutně znamenat, že olivy byly pěstovány a lisovány v Itálii, ale pouze to, že tam byla láhev naplněna.
Stáří
Kvalitní olivový olej má na štítku lahve uvedeno datum lisování nebo datum prodeje (obvykle jeden rok po lisování). Na rozdíl od vína nezískává olivový olej stářím na kvalitě. Dobrým pravidlem je koupit si takové množství oleje, které stihnete spotřebovat do měsíce.
Správné označení
Kupujte pouze olej označený jako extra panenský. To sice není zárukou, že to bude ten nejlepší na trhu, ale přinejmenším nebude tím nejhorším. Láhve označené jednoduše „olivový olej“ jsou rafinované oleje a často je to směs více olejů.
Máte-li možnost, olej ochutnejte!
Pokud můžete nakupovat olivový olej na trhu nebo v obchodě, kde vám umožní olej ochutnat ještě před nákupem, je to ta nejlepší možnost. Různé chuťové profily, které může mít vysoce kvalitní extra panenský olivový olej, lze posoudit podle čichu a chuti. Dobrý olivový olej bude vždy chutnat čistě a svěže a po požití nikdy nezanechá „voskovité zbytky“.
Vyzkoušejte také vůni. Pokud olej nejde cítit, je nekvalitní. Dobrý olivový olej má květinové, ovocné a travnaté aroma. Jestliže voní ořechově, je špatný. A v neposlední řadě si všimněte také barvy lahve, ve které je olej prodáván. Měla by mít tmavou barvu, protože v průhledném skle ztrácí olej své vlastnosti a zhoršuje se jeho kvalita.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/lifestyle/9-pro-tips-how-buy-and-use-good-olive-oil